Nereus kreeg ‘telefonisch akkoord van GGD’, bondsroeiers in skiffs en tweezonders

Achtergrond

De perswoordvoerder van de Amsterdamse GGD kon zich gisteren niet voorstellen dat één van zijn collega’s positief geadviseerd zou hebben over het laten skiffen van Nereusleden. “Daar gaan wij ook helemaal niet over. De richtlijnen van de rijksoverheid zijn glashelder: sportverenigingen zijn voorlopig gesloten.”

Bij de veelgestelde vragen op rijksoverheid.nl staat het er ook, zelfs expliciet:’Kan ik op sportaccommodaties terecht om individueel te sporten?’ Nee. Alle sportclubs en sportvoorzieningen zijn in ieder geval tot en met 28 april gesloten.’ Niettemin wilde het Nereusbestuur onderzoeken of er toch niet iets voor de wedstrijdroeiers kon worden gedaan.
[su_quote]Steun NLroei juist nu, word donateur! Dat kan hier. Alvast bedankt! [/su_quote]
Telefoontje
“Ik heb voor overleg de gemeente Amsterdam gebeld. Die hebben me doorverbonden met de Corona-informatielijn van de GGD. Ik heb onze situatie voorgelegd aan een mevrouw die er de telefoon opnam. Aan haar heb ik ook verteld welke voorzorgsmaatregelen we van plan waren te nemen. Na ruggespraak met een collega heeft ze haar akkoord gegeven. Toen ik later belde om te verifiëren wie mij te woord had gestaan, konden ze dat bij de GGD niet terugzoeken. Degene die mij toen te woord stond, gaf aan dat alle medewerkers van de informatielijn arts of verpleegkundige zijn’, zegt Nereusvoorzitter Floor van Lieshout.

Intrekken
Zij vervolgt: “Wij willen graag op een veilige manier en onder strenge regels het materiaal beschikbaar stellen zodat onze roeiers individueel kunnen sporten op een manier waarbij ze geen gevaar vormen voor zichzelf en anderen. De vereniging is verder dicht en dat blijft ook zo.” De voorzitter voegt eraan toe dat Nereus de skiffdispensatie weer intrekt “als blijkt dat wij onjuist geïnformeerd zijn of de gemeente of de GGD inmiddels een ander standpunt zou hebben”.

Bondsbericht
De roeibond e-mailde er gistermiddag nog over richting de clubs. “We krijgen veel vragen over roeimogelijkheden bij onze verenigingen terwijl de sportverenigingen vanuit overheidsmaatregelen (in ieder geval) t/m 28 april gesloten zijn. Ook waar algemene en lokale regels ruimte lijken te geven voor beperkte roeiactiviteiten (1x, 2x in gezinsverband e.d.) raden wij als KNRB onze verenigingen af om ‘de grenzen op te zoeken”, aldus het Coronacrisisteam aan de bestuurders van de aangesloten verenigingen.

Overschrijden
Zelf lijkt de KNRB die grens juist wel op te zoeken of zelfs ruim te overschrijden. Terwijl de Olympische Spelen inmiddels een jaar zijn verplaatst, roeit een aantal equipeleden volgens bondsvoorzitter Rutger Arisz in tweezonders en skiffs. “Maar dat gebeurt onder strikte voorwaarden”, zegt Arisz. “Nog strikter dan bij Nereus, zo lijkt het.” De urgentie om nu te roeien nam verder af, gisteren annuleerde roeifederatie FISA de WK van dit jaar.