Naarden furieus op overheid, vereniging vreest einde

Achtergrond

Bij roeivereniging Naarden is men bang en boos. De club wordt door motorboten in het voortbestaan bedreigd, vindt men. De boosdoener is echter de overheid. Bestuurslid Matthieu Niehe vermoedt zelfs een complot tegen de roeisport en vreest voor het einde van de club.

De Naardertrekvaart – een openbare waterweg – is roeiwater, maar ook motorbootbestuurders maken er gebruik van. En dat bijt elkaar, want de vaart is slechts 15 meter breed. Daarom zijn er eerder voor de weekeinden specifieke schuttijden van de plaatselijk sluis afgesproken. Dat reguleert het verkeer en daardoor konden de roeiers in de ochtend ongestoord hun gang gaan, ‘s middags had de gemotoriseerde vaart toegang tot het hetzelfde water.

Einde
Maar de beperking voor motorboten werd recent plotseling fors teruggeschroefd, terwijl roeien Naarden dacht nog in overleg te zijn met de betrokken instanties en andere gebruikers over een betere regulering. Niehe vermoedt dat de hoofdrolspelers – de provincie en de gemeente – de afgelopen jaren een geheime agenda hebben gevoerd. Hij ziet zich op autoritaire wijze gepasseerd. “We waren met de nieuwe gebruikers bijna tot nieuwe afspraken over de tijdzonering gekomen. Maar als een mokerslag kwam daar de koele mededeling wat onze veilige roei-tijdsblokken gaan worden. Dit besluit betekent het een einde van onze roeivereniging. ”, aldus Niehe.

Het hele betoog van roeivereniging Naarden is hier te vinden.