Onderzoek naar roeibaan in Utrechtse Uithof

Achtergrond Algemeen Kort Voorpagina

Deze week werd bekend dat de Universiteit Utrecht een haalbaarheidsonderzoek gaat doen naar een roeibaan in de Uithof, de campus van deze studentenstad. Ere-voorzitter van Triton en emeritus hoogleraar, Tjeerd van Wiemersma Greidanus, heeft dit geïnitieerd.

In Utrecht is goed roeiwater schaars. Het Merwedekanaal waaraan de drie verenigingen (Orca, Triton en Viking) gezamenlijk gevestigd zijn, is eigenlijk al niet toegerust op het grote aantal roeiers en het water wordt met het jaar drukker bevaren.

De toekomst van de Utrechtse roeisport ziet er somber uit. Experimenten met rondvaartboten en concrete woningbouwplannen met voorzieningen als sloepjesaanlegplaatsen, liggen de komende jaren in het verschiet. De gemeente stimuleert watertoerisme door o.a. het herstellen van stadssingels, en zo zijn er nog meer bedreigingen voor de roeisport.

1880
Sinds 1995 werkt de stichting watersportbaan Midden-Nederland mede namens de drie Utrechtse verenigingen aan een multifunctionele watersportbaan in de nabijheid van Utrecht. Het gaat hierbij om een extra accommodatie. Dankzij de oprichters van Triton wordt er sinds 1880 in Utrecht nabij het stadshart geroeid, de verenigingen vinden het van vitaal belang dat het Merwedekanaal ook in de toekomst het primaire roeiwater blijft.

Best practice
Het doel van de extra roeibaan is de (sub)top te voorzien van een aanvullende trainingsfaciliteit, vooral tijdens de lente en de zomermaanden. Volgens de Utrechters is de best practice in Nederland te vinden in Amsterdam: de Amstel is er voor alle roeiers, vanaf de lente gebruiken de (sub)toppers daarnaast ook de Bosbaan.

Crisis
Tien jaar lang leek het reëel dat er in de nieuwe wijk Rijnenburg een roeibaan kon worden gerealiseerd. Vanwege de economische crisis werden de plannen voor de wijk echter op de lange baan geschoven. Ondertussen zoekt men naar andere mogelijkheden. Zo wordt er door de gemeente gekeken naar een roeibaan op de Haarrijnseplas.

Verlevendiging
Al langer wordt over de Uithof als roeilocatie gesproken, ook de gemeente Utrecht bleek daarin geïnteresseerd. Eindelijk wordt de haalbaarheid ervan onderzocht. “Ik denk dat zo’n roeibaan ook zorgt voor een verfraaiing en verlevendiging van de campus”, vertelt de aanjager van het project aan DUB Nieuws, de universiteitskrant van Utrecht. Er wordt weerstand tegen de roeibaanplannen verwacht uit de hoek van het natuurbehoud.

©NLroei, 19 december 2015.