Vluchtelingen op ergometer

Achtergrond Algemeen Kort Voorpagina

In Tilburg werd zondag een sportdag gehouden om de verstandhouding tussen buurtbewoners en vluchtelingen te verbeteren. Roeien op de ergometer was hierbij een van de sporten.

De ongeveer 400 vluchtelingen die sinds december gehuisvest zijn in het voormalige zorgcomplex Sint Jozefzorg kregen voor een dag afleiding door aan maar liefst zeventien sporten mee te kunnen doen. Naast grote sporten als voetbal en hockey kon ook mee worden gedaan aan rugby, taekwondo of roeien. Er werd door de verschillende verenigingen ook sportkleren voor de vluchtelingen ingezameld.

De Tilburgse roeiverenigingen TOR en Vidar waren betrokken bij dit initiatief en leverde naast vrijwilligers een aantal ergometers. Ook werd het monitorsysteem gebruikt, waardoor iedereen op een scherm de races over 250 meter kon volgen. “In het begin trok men naar de populairdere sporten, maar toen ze doorhadden dat ze het op een scherm tegen elkaar op te nemen liep het storm”, vertelt Monique de Koeijer, lid van TOR en ook bewoner van de wijk Fatima. “Op een gegeven moment ontstond er zelfs een rij om mee te mogen doen.”

Kinderen
Vooral kinderen en jongeren waren geïnteresseerd in het roeien. De Koeijer: “Er waren zelfs meisjes die eerst in gewone kleren roeiden, maar later terugkwamen in sportkleren om alsnog hun tijd te verbeteren.” De uitleg van de roeibeweging ging gepaard met veel handen- en voetenwerk, omdat er slechts een paar tolken rondliepen. De Koeijer hoopt ooit een vervolgtraject te kunnen aanbieden op het water. “Het is het eerste wat je denkt als je zoveel kinderen met zoveel plezier op een ergometer ziet zetten. We moeten natuurlijk alleen wel  er rekening houden met dat ze misschien niet kunnen zwemmen.”

©NLroei, 22 -12- 2015