Verdonkschot selecteert elftal voor acht

Achtergrond Algemeen Voorpagina Wedstrijden

Gisteren maakte vrouwenhoofdcoach Josy Verdonkschot de namen bekend van wie in januari hij meeneemt naar het trainingskamp in Sevilla. Verder besloot hij niet te tornen aan de lichte dubbeltweebemanning. Dat blijven Maaike Head en Ilse Paulis.

Verdonkschot selecteerde elf vrouwen waaruit hij straks in Sevilla de definitieve acht wil maken die later nog gaat pogen te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Dat wilde hij eerst met tien vrouwen doen. Een elfde was nodig omdat de hoofdcoach geen risico wil nemen met Heleen Boers die nog steeds van een hersenschudding aan het herstellen is.

Marge
De roeister van Okeanos is nu mede geselecteerd vanwege haar prestaties in het verleden. Daarnaast heeft ze onlangs met succes een twee-kilometer-test afgerond. “Dat was nog ruim boven haar persoonlijke record, maar wel onder de 7 minuten. Gezien de voorbereiding was dat binnen de marge”, aldus Verdonkschot die niet vertelde hoe ver Boers eronder dook.

Twee-zonder
Dat laatste gaat niet op voor Aletta Jorritsma, de opvallendste naam tussen de afvallers. Verdonkschot: “Zij is helaas niet in vorm en wellicht overtraind. Ze moet eerst herstellen. Later komt ze in aanmerking voor een plaats in de twee zonder. De Amsterdammer stelt daarom de selectie voor de twee dan ook uit. “Zij heeft eerder met verschillende partners hard in de twee geroeid, dus het zou zonde zijn haar daarvoor uit te sluiten.” Anders dan de acht met stuurvrouw is de twee-zonder volgens de wereldroeibond FISA-normen al geplaatst voor Rio.

Uitnodigen
Naar aanleiding van de meetmomenten begin december, nodigde Verdonkschot Marleen Verburgh en Marloes Oldenburg voor een test in de acht. Beide vrouwen onderscheidden zich bij de nationale kampioenschappen indoorroeien. Het bleef echter bij een eenmalig optreden in de boot. “Mijn afweging is dat ze nu geen verbetering brengen in de acht ten opzichte van de huidige selectie. Ik heb ze beiden persoonlijk verteld waarom. Dat hou ik verder tussen hen en mij. Ik wil niets af doen aan hun individuele prestaties, want die waren uitstekend.”

Omboorden

Wel houdt Verdonkschot de optie open vanwege een eventueel vermogen-tekort op bakboord nog iemand om te boorden. “Sophie Souwer kan zowel op bak- als op stuurboord goed uit de voeten. Je kunt dus stellen dat ik nu zes roeisters op beide boorden heb.” De kans is groot dat hij laat omboorden als Boers fit genoeg blijkt voor de acht.

Dubbeltwee

Ook maakte Verdonkschot de lichte dubbeltwee van Maaike Head en Ilse Paulis definitief. Een vaste reserve wees hij echter nog niet aan. Lisa Wörner en Mirte Kraaijkamp zijn gisteren benoemd als schaduwdubbeltwee. “Op deze manier creëren we een volwaardige trainingssituatie. Het is een goeie manier om samen te blijven trainen.”

@NLoei, 24-12-2015