Proteus en Silvia winnen tweede editie van ‘The Hour’

Wedstrijden

Een uur lang zo hard mogelijk roeien. Gisteren waren op de Ringvaart tussen Sloten en Haarlem 21 ploegen zo gek mee te doen aan de tweede editie van The Hour. De mannenacht van Proteus-Eretes legde het meest aantal meters af, de roeisters van Project 2020 waren bij de vrouwen ruimschoots het snelst.

Nog niet gedoneerd? Doe het nu, het kan hier. Namens de NLroeiredactie veel dank!

Beide boten kunnen zelfs officieus spreken van een wereldrecord. Voor zover bekend heeft er nog nergens in de wereld een ploeg in wedstrijdverband een uur lang gevaren en de afstanden van vorig jaar werden flink overschreden. “We hebben erg geluk gehad met het weer. Dit jaar was er amper wind, dus vlak water en een lekkere temperatuur. De winnende boot van Proteus kwam een aantal honderd meter voorbij het gemaal Cruquius, vorig jaar de plek waar de winnaars strandden”, aldus Guido Hollander, een van de organisatoren van roeivereniging Het Spaarne.

Spanning
De ploeg uit Delft met toproeiers als Bart Lukkes en Vincent Klaassens aan boord kreeg de winst echter niet cadeau. Titelverdediger Nereus bleef met een ouderejaars lichte mannengroep gedurende het gehele uur behoorlijk dichtbij. Uiteindelijk kwamen de Delftenaren tot 17.555 meter tegenover de 17.468 meter van de Amsterdammers. Bij de veteranen was de strijd zelfs nog spannender. Een acht van De Laak uit Den Haag kwam slechts 19 meter verder uit dan een octet van het ‘thuisroeiende’ Het Spaarne.

Innovatief
Volgens Hollander was het mede zo spannend omdat de ploegen op de hoogte waren van elkaars snelheid. “Elke stuurman kon op een telefoon, die was vastgebonden in de boot, zien hoe zijn of haar ploeg het deed ten opzichte van andere ploegen. We kunnen vanwege de breedte van de Ringvaart nu eenmaal niet gelijktijdig starten maar op deze manier bleef het wel goed spannend. Via de app kon iedereen thuis ook de wedstrijd volgen.”

Head
Het is volgens de Spaarne-roeier de manier om lange-afstandswedstrijden spannender te maken. “Bij de Head kan je nog wel eens verrast worden door een ploeg uit het achterveld. De vraag is of dat wenselijk is. Inmiddels heeft de organisatie al bij ons nagevraagd wat de mogelijkheden precies zijn om het ook te gaan gebruiken.”

Silvia
De organisatie was vooral erkentelijk met de deelname van de acht van Silvia, het project van Nico Rienks dat roeisters moet klaarstomen voor de Olympische Spelen van 2020. “Nico had bij onze eerste editie al een keer aangegeven mee te willen doen. Het was voor hen een behoorlijke uitdaging want ze hadden nog nooit een wedstrijd langer dan acht kilometer geroeid. Met 15.711 meter hebben ze niet alleen bijna twee keer zo lang geroeid, maar hebben ze bovendien ook een uitstekende afstand neergezet.”

Internationaal
De Spaarne-leden mikken nog steeds op groei. “Het is een behoorlijke logistieke klus met het verslepen van roeiers en boten, maar het blijft een unieke wedstrijd die nergens ter wereld zo word geroeid. We hopen uiteindelijk internationaal te gaan, maar vooralsnog mikken we op zo’n 40 a 50 ploegen. Hopelijk lukt dat volgend jaar.”

Meer informatie staat hier.