Lisa Bruijnincx: ‘Ik ga proberen zo ver mogelijk te komen’

Interview

Net nadat Corné de Koning bij de Europese Indoorkampioenschappen het wereldrecord in zijn categorie verbeterde, verbrak Lisa Bruijnincx het nationale record in de meisjes 16-categorie naar een indrukwekkende 7:04,5. En dat terwijl de Goudse pas ruim een jaar roeit.

Eerder liet Bruijnincx al van zich horen bij de Ergohead in januari die zij zeer verrassend won terwijl ze nog amper iets wist van de roeiwereld. Nu was ze beter voorbereid. “Het verbeteren van het record was bij aanvang van het nieuwe seizoen al wel een doel en drie weken terug had ik in een training al een tijd van 7:05,4 neergezet. Op basis daarvan wist ik dat ik het in me had.”

Nog niet gedoneerd? Doe het nu, het kan hier. Namens de NLroeiredactie veel dank!

Zenuwen
Desondanks was de 16-jarige roeister behoorlijk zenuwachtig. “Voor mij is het belangrijk dat ik in mijn eigen wereldje blijf en me niet laat afleiden. Dat ging goed. Ik heb dan ook amper gekeken naar hoe ik lag, maar ik hoorde af en toe dat de commentator mijn naam noemde, dus ik vermoedde dat dat wel goed zat. ” Bruijnincx was tevreden met de tijd. “Je wilt natuurlijk altijd harder, maar na afloop had ik niet echt het idee dat er meer in zat.”

Voorsprong
Dat het jonge talent ook verreweg de snelste was bij de meisjes 18 (winnares Jessy Vermeer deed er een kleine tien seconden langzamer over), had ze amper door. “Ik had met mijn coach afgesproken dat hij halverwege de wedstrijd een signaal zou geven, maar het is compleet langs me heen gegaan. Gelukkig maakte het weinig uit. Ik had ook niet verwacht om met zo’n voorsprong te winnen.”

Wennen
De belangrijkste doelstelling voor Bruijnincx dat ze komend seizoen ook in de boot gaat uitblinken. “Ik had afgelopen jaar natuurlijk wel een quick-start met die Ergohead en moest wel even wennen dat het vervolgens roeiend nog wel wat minder was. Maar gelukkig ging het wel steeds beter. Helaas zat de Coupe de la Jeunesse er uiteindelijk niet in omdat de ploegen al waren gevormd.”

Uitzending
“Achteraf was deze zomerstop echter misschien wel beter, want nu kon ik weer fris beginnen aan het nieuwe seizoen.” Dit jaar is een internationale uitzending wél het doel van de roeister van Gouda. Eerder won zij al de Tromp Boat Races in de skiff. “Het wordt mijn eerste 17/18-jaar en ga gewoon proberen zo ver mogelijk te komen.”