NLroei eerstejaars: “Zaterdag was het mooiste moment van het jaar”

Algemeen Voorpagina Wedstrijden

Waar de strijd om het ene klassement tot op het laatste moment spannend was, was het in het andere al nagenoeg beslecht. Met de NSRF-uitslagen op het scorebord zijn de winnende ploegen van dit jaar bekend.

“Zaterdag was het mooiste moment van het jaar”, vindt Dirk Risselada, coach van de lichte mannen van Laga. Zijn ploeg kwam op de slotwedstrijden winnend over de finish en won daarmee definitief het klassement. “De mannen roeiden zoals ze nog nooit geroeid hebben. We hadden een goede trainingsweek achter de rug en in de race viel alles op zijn plaats. Op het moment dat het erop aankomt kunnen ze met zijn allen het juiste doen. Dat is een knappe eigenschap van deze ploeg.

Nereus
Bij de zware mannen stelde Nereus met zes overwinningen de klassementswinst veilig. De enige ploeg die in de buurt kon komen van de Amsterdammers was Laga. “Die club was onze grootste concurrent,” zegt Nereusroeier Peter Hoek. “Het was goed dat zij er waren want het gat met de rest was groot.” De ploeg uit Delft was sterk op de langeafstandswedstrijden baan. “We hoopten ze op de korte afstanden de baas te zijn,” zegt Hoek. “De Varsity was direct een bevestiging dat dit kon.” De ploeg start in juli de Europese universiteitskampioenschappen in Zagreb (Kroatië).

Toeval
Bij de zware vrouwen heeft Njord vanaf de Damen Raceroei Regatta alle wedstrijden gewonnen. “Op de Damen wonnen we tot onze verrassing,” zegt roeister Lauri Warmerdam. “Maar we hebben toen besloten dat het geen toeval was. We hebben de knop omgezet en we zijn er vol voor gegaan.” Op de Heineken ging de ploeg puntloos huiswaarts. “We hebben veel geleerd van die tegenvaller en zijn er sterk uitgekomen,” vindt Warmerdam.

Vertrouwen
Het sterke punt van de Leidse vrouwen zit in de onderlinge communicatie, volgens Warmerdam. “We hebben vertrouwen in elkaar en voelen elkaar heel goed aan. Dit hebben we opgebouwd na een tegenvallende Varsity. Toen hebben we tegen elkaar gezegd dat we harder kunnen en dat ook echt heel graag willen. We hebben daarna geleerd om echt kapot te gaan voor elkaar en de hele tijd hard te gaan. Met dat vertrouwen wisten we wat we aan elkaar hadden.”

Rekenen
Bij de lichte vrouwen was het Gyas dat aan het langste eind trok. Aan het begin van het jaar schommelde de stand meerdere kanten op, maar het waren uiteindelijk Gyas, Triton en Nereus die de laatste wedstrijden de dienst uitmaakten. “Op de ZRB belandden we in de b-finale”, zegt Lieke Brons, de eerstejaars hoofdcoach van de Groningers. “Vanaf toen hebben we steeds gerekend wat we ten opzichte van anderen moesten behalen voor de winst in het klassement.” Triton won de Slotwedstrijden, maar de behaalde tweede plaats was voor Gyas voldoende.

Droom
In alle vier de klassementen eindigt Gyas in de top drie. “Bij de 750 meter op de Heineken wonnen drie ploegen. Toen dacht ik al dat dit seizoen mooi kon worden”, zegt Brons. “Dat we met alle boten in de top drie zouden eindigen was een droom. Ons doel was top zes.” Deelname aan de Holland Beker is voor Brons een opsteker. “Daar mogen starten is een bevestiging dat het goed gaat. Een paar jaar geleden waren we blij als één ploeg mocht starten bij de eerstejaars. Dat doen we nu in alle velden.”

Solide
Dat het zo goed gaat dankt Brons mede aan een ‘solide structuur’ van de Groningse vereniging. “Met Gyas gaat het elk jaar beter. Het is geen vereniging die al vijftien jaar meedoet aan de top. Natuurlijk is de prestatie afhankelijk van de roeiers die je krijgt, maar het is niet de enige succesfactor. De basis die de vereniging biedt helpt zeker in het feit dat we vooraan varen.” De zware vrouwen en lichte mannen van Gyas werden tweede, de zware mannen eindigden het jaar als derde ploeg.

Bekijk de uitslagen van de klassementen hier.

1 thought on “NLroei eerstejaars: “Zaterdag was het mooiste moment van het jaar”

Comments are closed.