Jongensveld tot en met zestien jaar dit jaar opvallend gevarieerd

Uitslagen Voorpagina Wedstrijden

Het nationale juniorenseizoen zit erop. De balans kan worden opgemaakt. De kleinere verenigingen doen dit jaar relatief goed mee.

De NK-titel van de Maastrichtse Jasper Joordens bleek geen toevalstreffer. In de dubbeltwee won hij samen met Gijs Schwarz van Het Spaarne onder meer de ARB en de Damen in het veld van de jongens tot en met zestien jaar. Maar ook andere opvallende verenigingen gooiden hoge ogen. Bij de jongens 16 wonnen skiffeurs David Boek van De Eem en Sjoerd van Loon van TOR de Slotwedstrijden. Bij de ARB was Lars Kreiter van De Roosendaalse het sterkst.

Concurrentie
Deze roeiers blijven nog een paar jaar junior, het is afwachten of zij ook met jongens tot negentien jaar kunnen concurreren. “Dat is lastig te zeggen in een veld waar de jongens twee jaar ouder zijn”, zegt Sjoerd van Loon van TOR. “Maar het voordeel dat ik wel heb ten opzichte van grote juniorenverenigingen is dat ik bijna een privécoach heb. Gelukkig heb ik met Zef Thelen ook iemand uit het jongens 18-veld om tegen te sparren. Vooral aan het begin zullen andere jongens sterker zijn. Logisch, ze zijn ook ouder.”

Omslaan
Het mooiste moment voor Van Loon was bij de Hollandia Roeiwedstrijden. Hij sloeg er om en haalde toch een blik. “Vlak na de start gebeurde het”, lacht de roeier. “Ik mocht in de heat erna opnieuw starten. Ik schatte in dat ik met een nat pak toch nog goed kon roeien en dat bleek. Ik blikte.”

Scoren
In andere juniorenvelden zien we een vertrouwder beeld. Bij de meisjes tot zestien jaar is het de groep van coach Thomas Notermans van de Maas die vaak hoog eindigen in de uitslagen. Andere goed scorende verenigingen zijn RIC, Amstel en Willem III. Bij de meisjes tot achttien jaar maken Amstel en Viking vaak de dienst uit. Een opvallende verschijning is De Laak-dubbeltwee van Carlijn Wilms en Laura Wilden. Het koppel won geen grote tweekilomterwedstrijd, maar eindigde, wel steeds in de voorhoede.

Hemus
Bij de jongens tot en met achttien jaar zijn er enkele opvallende spelers tussen de traditioneel grote clubs. Hemus is er daar één van. Elke wedstrijd kwam de Amersfoortse vereniging aardig mee. Onder meer Douwe Rietveld, Stefan Slagter Ben van Brussel startten verschillende wedstrijden en winnen op de ARB onder de skiffeurs en in de dubbeltwee. Ook hier kwam Maastrichtsche Watersport Club met Hilmar Verbeek in de buurt van de grote verenigingen. Verbeek combineerde met Amstelroeier Tristan Voskuilen.

Klassement
In het klassement voor junioren zijn deze opvallende spelers te zien. De roeiers van de Laak dubbeltwee staan bovenaan, zij haalden iedere meetellende wedstrijd punten. Dit geldt voor bijna geen enkele andere deelnemer. De andere winnaars zijn Willem Buist (De Hoop), Sjoerd van Loon (TOR) en Pien Ruigrok (Maas). In het klassement van de verenigingen staat Hemus tweede bij de jongens tot en met achttien. Door het groot aantal junioren dat punten haalt zijn het de grote verenigingen die bovenaan eindigen, namelijk Willem III (bij J18, J16 en M16) en Amstel (bij M18).

Kleine nummers
Een variëteit aan verenigingen is eigenlijk alleen te zien in de velden met kleine nummers. De junioren van kleine verenigingen zijn meestal alleen in combinaties in staat in een groter nummer te starten. De traditioneel grote juniorenverenigingen starten meer nummers en hebben de mogelijkheid viertjes en achten te vormen met eigen junioren. En niet onverdienstelijk, kijkend naar de resultaten sloot de Willem III-acht met 6.12,53 het weekend met een scherpe tijd af.

Later deze zomer zal NLroei aandacht besteden aan uitzendingen en aan de juniorenequipe.