Titel Jasper Joordens uit Maastricht zorgt voor nieuw elan

Achtergrond Voorpagina Wedstrijden

Het was een opvallende verschijning op het erepodium van de NK. De winnaar van het Jongens 16-veld was niet zoals zo vaak lid van Willem III, Spaarne of Die Leythe, maar van de Maastrichtsche Watersport Club (MWC). De nationale titel van Jasper Joordens staat symbool voor nieuw elan binnen de vereniging.

“De club bestaat al meer dan honderd jaar, maar aan wedstrijdroeien werd amper wat gedaan. Daar is de laatste twee jaar flink wat verandering in gekomen”, vertelt coach en tevens aanjager Koos van Haasteren. Want het is niet alleen Joordens die hard roeit, ook in andere velden zijn de junioren van MWC inmiddels vooraan te vinden. Bij de Tweehead zegevierden Hilmar Verbeek en Daan van Haasteren in het Jongens 18-veld en bij de Westelijke Regatta was Sophie Mans de snelste in de Meisjes 18-dubbeltwee.

Uitdaging
Van Haasteren: “Eind 2014 hadden we drie jongens die het leuk deden bij de regiowedstrijden, maar op zoek waren naar een grotere uitdaging. Maar je snapt dat we binnen MWC daar eigenlijk de opvang niet voor hadden.” De coach die zelf in de jaren ’80 bij Skadi een aantal jaar had wedstrijd geroeid en al sinds 1989 lid is van de vereniging, besloot in april vorig jaar echter de begeleiding op zich te nemen. “Twee van hen vielen in bij de Head of the River en werden vijfde. Er bleek dus muziek in te zitten.”

Aantrekkingskracht
Bij de nationale kampioenschappen voor grote nummers dat zelfde jaar nog behaalden Joordens en Verbeek meteen een bronzen medaille in de Jongens 16 dubbeltwee. “Dat was een groot succes voor de vereniging en werd ook groots gevierd”, aldus Van Haasteren. De prestaties hadden duidelijk aantrekkingskracht op andere junioren, want voor dit seizoen meldden zicht maar liefst zes roeiers om te gaan wedstrijdroeien. Het coachteam werd aangevuld met John Maguire en Lisa Maes, die een verleden bij Aegir heeft.

Wrijving
“Zes roeiers was een ongekende luxe, maar ondertussen stond er flinke druk op ons materiaal. Niet iedereen binnen de vereniging vond het leuk dat onze beste boten zo intensief gebruikt werden.” Afgelopen december werd in de ledenvergadering van de ongeveer 400 leden tellende leden club dan ook besloten dat er een aparte pot zou komen voor het wedstrijdroeien, waar vooral ouders geld in stopten.

Wintech-skiffs
“Daarvan hebben we bij Roeiwerf Wiersma zes Wintech skiffs gekocht. Een flinke vooruitgang in vergelijking met de boten die we gewend waren.” Van Haasteren kijkt met vol ontzag naar de grote verenigingen in het juniorenroeien die de mooiste Empacher-boten ter beschikking van hun jeugd stellen. “Zover zijn we nog lang niet, maar de botenwissel zorgde er wel voor dat ook de roeiers merkten dat ze sneller progressie maakten.”

Harold Langen
Daarnaast zijn de vijf jongens en één meisje bijzonder gedreven. “We zitten dan wellicht ver van waar het toproeien zich in Nederland afspeelt, ze weten alles. Ze bekijken elk roeifilmpje en weten ergometertijden van alle toproeiers.” Eén van hen, Harold Langen uit de mannen vier-zonder, begon ooit met roeien bij de Maastrichtse en is dan ook een groot voorbeeld voor de huidige generatie junioren. “Hij heeft na het NK een felicitatiebericht naar Jasper gestuurd. Daar was ‘ie nog blijer mee dan met zijn blik”, vertelt Van Haasteren enthousiast.

Omslag
Joordens’ overwinning bracht veel teweeg bij de vereniging. “Bij terugkomst was het clubhuis versierd alsof het de Olympische Spelen betrof. Erg leuk want in Limburg is er verder totaal geen roeicultuur. Wel trainen we sinds november op de Willemsvaart bij Saurus (het botenhuis van MWC ligt aan de woelige Maas, red.) zodat we wat aan elkaar hebben. Maar hopelijk draagt dit succes bij aan een kleine omslag, ook bij onze jongere leden. Dat ze nu denken: ‘wat Jasper kan, kan ik misschien ook.’”

Uitzending
Van Haasteren hoopt dat de overwinning van Joordens slechts een begin is van een succesvol twee-kilometer-seizoen. Aan een uitzending naar de Coupe de la Jeunesse wil hij echter nog niet denken. “Dat zou een absolute beloning zijn en daar dromen de jongens ook zeker van, maar dan moet er nog heel veel gebeuren. Laten we eerst maar gewoon met plezier verder trainen, dan zien we later verder”, stelt hij nuchter.

©NLroei, 28-4-2016