Enorme Nederlandse studentenvloot in Servië

Wedstrijden

Gisteren begon in het Servische Subotica de Europese Universiteitskampioenschappen (EUC). Maar liefst 21 Nederlandse boten gingen van start, waaronder een aantal kanshebbers voor goud.

Het is het 10e jaar dat dit evenement wordt georganiseerd onder de koepel van de European University Sports Association (EUSA) waar maar liefst 19 sporten in zijn vertegenwoordigd. De wedstrijden zijn de laatste twee jaar in Nederland aanzienlijk populairder geworden, uitmondend in maar liefst 77 roeiers in 2017. De NSRF deed een selectie, want niet voor alle geïnteresseerden was plaats.

Selectie
“Ongeveer 1/3e van de ploegen kon niet mee. De grootste beperking was het aantal plekken op de botenwagen. In overleg met de verenigingen hebben we besloten de selectie te doen bij de Westelijke Regatta op basis van de geroeide tijden afgezet tegen de zogeheten golden standard van de roeibond. Het moest zo vroeg omdat we voor 31 mei alle inschrijvingen moesten hebben gedaan”, aldus NSRF-bestuurslid Eveline Wouters, die in Subotica ook als chef de equipe fungeert.

Proteus
Op de eerste dag van de wedstrijden bleek dat er een behoorlijk aantal Nederlandse ploegen/universiteiten mee kunnen doen voor de overwinning. Ze zware mannen van Proteus maakten vooral indruk door zowel in de tweezonder (Coevert en Hak) als in de acht te winnen in ook nog eens de snelste tijd. In beide nummers is de belangrijkste tegenstander het bekende Oxford Brookes.

Kanshebbers
Andere kanshebbers zijn twee lichte ploegen van Nereus. De mannen in de vierzonder en de vrouwen in de dubbelvier wonnen vandaag hun plaatsingsrace. Hetzelfde gold voor de lichte tweezonder van Argo (Bakker/Koetsenruijter). De voorwedstrijd werd eveneens gewonnen door de dubbeltwees van Proteus (lichte vrouwen) en Skadi (zware mannen) en lichte skiffeur Koen van Brussel. De Vidraat roeide een week geleden nog in Luzern in de lichte dubbelvier.

Morgen staan herkansingen en halve finales op het programma, zondag volgen alle finales. De uitslagen zijn hier te volgen.

©NLroei, 15-7-2017