Nederland wint 25e editie van wereldbeker

Wedstrijden

Technisch bondsdirecteur Hessel Evertse nam gisteren namens de KNRB op het erevlot van Luzern de worldcup 2022 in ontvangst. Nederland heeft er een bijzondere trilogie van gemaakt. Want de oranje vloot was dit jaar alleen bij de eerste twee onderdelen (in Belgrado en Poznan) op volle sterkte aanwezig.

Maak de roeijournalistiek mede mogelijk. Doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Alvast bedankt!

Het keurkorps van hoofdcoach Eelco Meenhorst sloeg achtereenvolgens de Koninklijke, Henley en Luzern over. Men wil pieken bij de WK. Niettemin pakte de mannenacht – geselecteerd voor de FISU-WK – gisteren nog een wereldbekerpunt door de B-finale te winnen. Het optreden van de Hollandse acht was tevens de hoogste klassering van de oranje Luzernequipe. Nederland kwam daarmee in totaal op 141 punten, de Britten eindigden met 135 punten op de tweede plaats, gevolgd door China met 105 stuks. De wereldbeker werd dit jaar voor de vijfentwintigste maal uitgereikt, Nederland is het vijfde land dat de cup zonder grote oren won. Volgens Evertse ging Duitsland 13 x voor als bekerwinnaar. Verder was het 7 x Groot-Brittannië, 3 x Nieuw-Zeeland en 1 x Australië.

Negen
De Britten deden het dit weekeinde bij het derde wereldbekeronderdeel voortreffelijk. Negen medailles in alle kleuren werden behaald, liefst zeven van goud. De Duitsers leden een gevoelige nederlaag in de acht, maar eindigden in het medailleklassement dankzij twee gouden medailles op de tweede plaats. Australië sprokkelde vijf medailles bij elkaar en eindige in de blikkenlijst van Luzern op de derde plek.

Goudvloot
De Britten wonnen bij de zware mannen de drie boordnummers, maar ook de lichte vrouwendubbeltwee en dito skiff, de zware vrouwenvierzonder en ook de mannenskiff was een Britse prooi. Bij afwezigheid van Zeidler en Twellaar won Graeme Thomas. HollandBekerwinnaar Calum Dixon werd vierde in de B-finale.

Alle uitslagen en standen zijn hier te vinden.