FISA-voorstel: schrap lichte vier van WK

Achtergrond Kort Voorpagina

Nadat de lichte mannenvier eerder dit jaar van het olympisch programma is gehaald, dreigt het boottype ook te verdwijnen bij wereldkampioenschappen. De wijziging is onderdeel van een voorstel dat roeifederatie FISA bij het eerstvolgende congres bij de WK in Sarasota ter stemming brengt.

Belangrijkste reden achter dit idee is de wens van FISA om – net zoals bij de Olympische Spelen – te streven naar gendergelijkheid bij mondiale titeltoernooien. Om vrouwen net zoveel velden te geven als de mannen moeten vooral de lichtgewicht vrouwen een inhaalslag maken. Door het schrappen van de lichte vier zou er in die categorie enkel een lichte vrouwen tweezonder bij hoeven komen.

Ontwikkelingsboot
Dat dit het einde betekent van de grote lichte mannenboten – eerder verdween de lichte acht al van het WK-programma – lijkt de wereldroeibond geen probleem te vinden. Ze laten weten van veel nationale bonden te hebben begrepen dat de lichte vier geen ondersteuning meer krijgt en dat vooral de lichte tweezonder gebruikt zal worden als ontwikkelingsboot voor de olympische dubbeltwee (of voor de tweezonder in de open klasse).

Vrouwen viermet
Bij de zwaargewichten zal vanwege de gendergelijkheid de twee met stuurman sneuvelen. Om de viermet te handhaven zal deze categorie ook bij de vrouwen worden uitgeschreven. Dit betekent dat dit nummer ook zal worden uitgeschreven tijdens junioren- en U23-toernooien. FISA legitimeert deze stap door te wijzen naar het extra aantal inschrijvingen op verschillende toernooien in de vier zonder stuurvrouw sinds dit nummer olympisch is geworden.

Pararoeiers
Ook het aantal paranummers zal in de toekomst toenemen. Door het toevoegen van skiffs en tweezonders kunnen roeiers in de paralympische bootklassen dubbeltwee en viermet zich ook op een individuelere manier met elkaar kunnen meten.

©NLroei, 7-9-2017

1 thought on “FISA-voorstel: schrap lichte vier van WK

  1. Queridos amigos , y con que gusto lo digo así … Prachtig nummer lichte vier zonder . Eerst is de stuurman of is het stuurvrouw er ook al uitgegooid . Dus kijk naar jezelf .Daarbij ga lekker met zwaar meeroeien .Want voor de wind wint licht van zwaar ook nog. Willen jullie roeiers nu ook nummers voor zwarte roeiers omdat je daarvan niet kunt winnen. Of nummers naar leeftijd of gewicht op de Olympische Spelen. Vas a la malo , queridos amigos , Mvrgr., H.J.Wienese c.s.

Comments are closed.