Lichte vier met Heijbrock naar Rio

Achtergrond Voorpagina

De lichte vier-zonder stuurman zal met Tim Heijbrock deelnemen aan de Olympisch Spelen van Rio de Janeiro. Zijn voormalige vervanger Bart Roovers hield de eer aan zichzelf en trok zich terug uit de selectie.

Dit gebeurde al een aantal weken terug, maar werd niet door de roeibond bekend gemaakt. De vier zou oorspronkelijk met Roovers bij de wereldbeker in Luzern starten, maar gezien zijn beschikbaarheid in verband met zijn eindexamen en het gegeven dat de trainingen met Heijbrock verrassend goed verliepen, werd in Zwitserland met laatstgenoemde gevaren. “Daar hebben we twee hele goeie races gevaren. Alleen de finale was iets minder”, vindt bondscoach Jeroen Spaans.

Time-trial
Desondanks zou er later een time-trial worden gehouden tussen Roovers en Heijbrock die bepalend zou zijn met wie Joris Pijs, Bjorn van den Ende en Jort van Gennep naar Rio zouden gaan. “De ploeg sprak mede op basis van de wedstrijden in Luzern echter zijn voorkeur duidelijk uit voor Tim. Bart heeft er vervolgens voor gekozen zich terug te trekken uit de selectie”, aldus Spaans.

Pennsylvania
Zelf had Spaans deze vorm van selectie graag anders gezien. “Persoonlijk vind ik dat we het alsnog hadden moeten doen. Je wilt toch weten wat de beste optie is. Daarnaast is een goede reserve ook belangrijk.” De coach doelt op het feit dat Roovers ook voor die rol bedankte. De roeier van Die Leythe gaat volgend jaar bij de universiteit van Pennsylvania studeren en neemt de zomer vrij.

Supertalent
“Dat is jammer, maar ik heb alle respect voor zijn besluit. Zonder hem waren we niet geweest waar we nu staan en ik denk ook dat hij hét talent van de toekomst is.” Roovers zat vorig jaar in de acht die wereldkampioen werd bij de junioren en won in december met overmacht en een snelle tijd van 6:18,7 de nationaal titel indoorroeien. In maart verbeterde hij die tijd nog eens flink. Nu is hij ook bij aankomende wereldkampioenschappen in Rotterdam niet van de partij.

Lukkes
De reserverol wordt nu weer vervuld door Bart Lukkes die enige tijd kampte met een hardnekkige blessure. Opvallend genoeg gaat hij echter niet mee naar de Spelen. “Dat heeft te maken met het aantal beschikbare accreditaties. De focus ligt wat dat betreft op de vrouwendubbelvier, de mannenacht en de lichte vrouwen. Dat is erg jammer, maar het is niet anders. Tot we vertrekken naar Brazilië blijft hij beschikbaar.” De kans is groot dat de roeier van Proteus-Eretes wel van start gaat in de lichte skiff bij de WK.

Nederland
De vier verkoos de laatste weken in Nederland te verblijven en niet mee te gaan op hoogtestage naar Oostenrijk, zoals de zware mannengroep. Ook Henley werd overgeslagen. In plaats daarvan werd afgelopen weekend op de Slotwedstrijden ruimschoots het zware SA-veld gewonnen. “We trainen dit jaar al flink anders dan voorheen en dan ook nog eens een hoogtestage vond ik teveel verandering. Qua belastbaarheid hebben we al een wat zwakke ploeg en dat is het afwachten hoe de jongens daarop reageren. En in Henley leek ons het niveau te hoog om echt mee te kunnen doen.”

Bart Roovers was niet bereikbaar voor een reactie.
©NLroei, 6-7-2016