Diederik Simon: ‘Ik kan wel janken’

Achtergrond Wedstrijden

Nereus was de snelste bij The Ladies Challenge Plate, maar werd gediskwalificeerd. En dat was niet vanwege hinder, maar om een aanwijzing van coach Diederik Simon, dat zou un-sportsman like gedrag zijn geweest. Hij doet zijn verhaal voor NLroei.

“Laat ik voorop stellen dat de mannen heel goed hebben geroeid. Het stroomde behoorlijk op de baan en wij zaten aan de Buckszijde (stuurboord, redactie) en dat was een nadeelbaan. Ergens in het midden van de race ging onze acht wat meer naar bakboord. Ik kon goed zien wat er gebeurde, want ik voer mee op de boot van de kamprechter. Hij gaf met zijn witte vlag aan dat Nereus terug moest naar stuurboord. Het was een kamprechter met een roze stropdas. Hij bleek verbonden te zijn aan Leander, de vereniging van onze tegenstanders.

Mijn ploeg reageerde niet op de vlag van de kamprechter. Je zou kunnen stellen dat dit niet helemaal goed ging tussen onze stuurman en onze slag. Op een gegeven moment zag ik vanuit mijn ooghoek dat de kamprechter de rode vlag wilde pakken. Die wordt gebruikt om ploegen te diskwalificeren. Toen ben ik naar mijn ploeg gaan zwaaien.

Even later zat mijn acht weer aan de goede kant. Ze roeiden fantastisch, nog beter dan je zou vermoeden. Zoals gezegd was er dus behoorlijk veel boeinadeel, ik heb dat zelf gemeten. Dat soort dingen meet ik wel vaker, maar dat terzijde.

Ik was verschrikkelijk trots toen Nereus als eerste over de finish kwam. Deze jongens kunnen echt wat, dat lieten ze wederom zien. Er doken zwemmers in de baan, om te feliciteren. De kamprechter zag dat en zei: ‘this doesn’t help either’. Dat voorspelde onheil.

Er kwam een onderzoek van de stewards. Dat duurde twee uur. Ik heb met mijn collega van Leander zitten wachten. We hielden onder andere rekening met een zogeheten re-row.

Steve Redgrave (vijfvoudig olympisch kampioen, wordt ook ‘sir’ genoemd, redactie) deelde mee dat Nereus was gediskwalificeerd en Leander dus had gewonnen. Ik was verbijsterd. Desgevraagd gaf men uitleg. Het ging niet om hinderen of zoiets. De afstand tussen de twee boten was groot genoeg gebleven en er werd erkend dat Nereus heel goed had geroeid. Maar men had na bestudering van de televisiebeelden geconstateerd dat de ploeg pas na mijn aanwijzing naar de eigen wal was gegaan. En daaraan is – onterecht! – de conclusie verbonden dat de gehele stuuroperatie op mijn aanwijzing is gebeurd.

Het slaat nergens op. Had ik maar helemaal niks gedaan. Dan hadden we nu overwinning gehad. Daarbij komt dat mijn roeiers mijn handgebaren helemaal niet hebben gezien.

Ook werd er gezegd dat er onwelvoeglijke taal zou zijn gebruikt door de roeiers (er was een krachtterm hoorbaar via streaming, redactie). En de zwemmers waren dus ook een steen des aanstoots.

Het gaat dus niet om iets dat met sport te maken heeft, zoals hinder. Maar puur om ‘gedragingen’. Het is waar dat ik geen aanwijzing had mogen geven. Daar heb ik ook veel spijt van. Men zocht kennelijk een stok om mee te slaan.

Ik vind het verschrikkelijk voor de roeiers. Ik kan wel janken. Nogmaals, ze roeiden fantastisch. Gaan we vanaf nu Henley boycotten? Nee, dat doen we niet. Het is een prachtige wedstrijd. Maar ik ben het niet eens met deze beslissing. Of er toch weer historie is geschreven? Dit is een verhaal met een tragische wending.”

1 thought on “Diederik Simon: ‘Ik kan wel janken’

Comments are closed.