Lisanne Brandsma heerst bij profieltesten

Uitslagen

De talenten moesten recent op de eigen vereniging testen over 100 meter, één minuut en zes kilometer. Gisteren mailde de bond de scores van alle deelnemers aan deze profieltesten rond.

Opvallende resultaten bleven uit. Al werd Jan van der Bij, verreweg de snelste roeier bij het NK Indoorroeien, over zes kilometer nipt verslagen door Vincent Klaassens. De roeier van Proteus-Eretes zette een snelle 19:03,5 op de klokken tegenover 19:04,2 voor Van der Bij. Voor die score is een gemiddelde laag in de 1:35 vereist.

NLroei is mogelijk dankzij adverteerders en donateurs. Wil jij het verhaal van morgen mogelijk maken? Doneer hier!

Minuut
Ook op de minuut waren enkelen de derdejaars roeier van Skøll te sterk af. Europees indoorkampioen Jacob van de Kerkhof legde samen met Flavio Garrisi van Laga de meeste meters af (398). Het aantal geleverde Watts van Van de Kerkhof was echter net iets hoger (823 om 821). De gemiddelde tijd over 500 meter van de Triton-roeier was 1:15,0.

Vrouwen
Bij de vrouwen was zoals verwacht Lisanne Brandsma oppermachtig op de zes kilometer en de minuut. Met 21:27,2 was ze op de langste afstand ruim tien seconden sneller dan vorig jaar. Tinka Offereins kwam met ruim 20 seconden achterstand nog het dichtst in de buurt. Offereins haar ploeggenoot van Project 2020, Benita de Man, zat Brandsma bij de minuut behoorlijk op de hielen. De roeister van Skadi produceerde 539 watt, De Man kwam tot 527 watt.

Van Zeijl
Bij de lichtgewichten ontbrak de kersverse nationaal recordhouder bij de onder 23-roeiers, Obbe Tibben. Hij liet vlak na de NK Indoor een metalen plaatje in zijn pols verwijderen. Deze was daar geplaatst bij een operatie na een fietsval afgelopen winter. Routinier Ward van Zeijl profiteerde optimaal van zijn afwezigheid en zette op de zes kilometer een behoorlijk rappe 20:15,8 neer. Damion Eigenberg deed er als nummer twee precies negen tellen langzamer over. Op de minuut scoorde Koen van Brussel het beste.

Afwezigen
In totaal deden een kleine 200 mensen mee aan de testen, iets minder dan vorig jaar. Opvallend is net als vorig jaar de absentie van alle mannen van Nereus. In tegenstelling tot vorig jaar ontbraken nu ook de mannelijke ‘Amerika-gangers’, dat zijn de succesvolle junioren uit de afgelopen jaren die in de Verenigde Staten een studiebeurs hebben gekregen. Een aantal van hen werd afgelopen zomer wereldkampioen in de Nederlandse acht bij de WK onder 23 jaar.