Langen: “Ik heb altijd gedacht sneller te zijn”

Achtergrond Voorpagina

Het verschil bedroeg maar liefst zeven seconden op 1500 meter. Zoveel sneller was Harold Langen dan Rogier Blink op de boegpositie van de nationale mannen vier zonder.

Toch is zeven seconden een opmerkelijk verschil op dit niveau. De kritische volger zou wellicht kunnen denken dat er opzet in het spel was. Het is al langer bekend dat het niet zo goed botert tussen een groot deel van de mannengroep en Rogier Blink. Wilde de vier misschien liever in de oorspronkelijke opstelling blijven?

Verschil
Hoofdcoach mannen Mark Emke is ervan overtuigd van niet. “Het is inderdaad een groot verschil en ik denk dat de wind daar ook wel wat invloed op had. Maar de uitkomst past wel in wat onze verwachting was op basis van de trainingen.” Er werd gevaren met doldrukmetingen en daar was weliswaar bij twee roeiers een verschil te zien, maar dat varieerde volgens Emke niet bijzonder veel.

Ritme
Slagman Govert Viergever, één van de roeiers die minder vermogen leverde met Blink aan boord, had daar wel een verklaring voor. “Het roeien ging gewoon minder en dan worden mijn halen ook korter. Dan kan ik dus minder vermogen leveren. Het verschil van zeven seconden kan zo groot zijn doordat ik met Rogier Blink werd gedwongen een ander ritme te varen.”

Bassie & Adriaan
Het is volgens hem uitgesloten dat de roeiers met een bepaalde voorkeur in de boot zaten. “We hebben van te voren duidelijk afgesproken dat we professionals zijn en de beste vier willen hebben. En op het moment van racen denk ik alleen maar aan 1500 meter zo hard mogelijk racen. Na drie halen ben ik allang vergeten met wie ik precies aan boord zit. Al zitten Bassie & Adriaan achter me, ik doe net zo hard mijn best.”

Tien kilo
Uit de doldrukmeting bleek ook dat Langen méér vermogen leverde dan Blink. “Ik ben ook nog eens tien kilo lichter dus maakt nogal een verschil”, aldus de Utrechter. Hij is zelf dan ook niet verbaast over de marge. “Ik heb altijd het vertrouwen gehad sneller te zijn. Gewoon op basis van hoe het met mij roeide en dat ik weet dat we goed zijn.”

Kleine kans
Blink wil er niet al te veel over kwijt. “Ik heb wel gehoord van mensen die mee fietsten dat het een verschil was van tussen racen en van A naar B varen. Maar ik heb geen zin om te huilen. Ik heb een kleine kans gehad en die heb ik niet gegrepen.”

Varese
Wat de eigenzinnige Blink nu gaat doen, weet hij nog niet. Meereizen met de groep naar Varese, waar men morgen naar toe gaat ter voorbereiding van de eerste wereldbeker, gaat hij vooralsnog niet. Volgens Emke is de Groninger zeker nog welkom, eventueel als reserve. “Ik hou hem graag bij de groep.”

©NLroei, 28-3-2016