Ook duidelijkheid over talentboten mannen

Achtergrond Algemeen Voorpagina

Nadat eerder deze week bekend werd welke vrouwenboten een uitzending hebben verdiend, is er nu ook meer duidelijkheid over de mannenploegen. Bondscoach Ronald Florijn zet bij de zware mannen onder 23 jaar vooral in op boordboten.

De coach beschikt in deze groep over een flink arsenaal aan talent. Afgelopen twee nationale wedstrijden waren er twee vierzonders die elkaar flink het vuur aan de schenen legde. De snelste boot met de gebroeders Rik en Ralf Rienks, aangevuld met Haye Dijkstra en tweedejaars roeier Jacob van de Kerkhof, mag nu als geheel naar de WK. Afgelopen zondag roeiden zij al naar een uitstekende tijd van 5:55,75.

Talentenpool
De twee ergometerkanonnen Sander de Graaf (5:49) en Jochem Kostelijk (5:50), zaten in een andere vier die slechts een ruime drie seconden trager ging. Hoewel zij in de tweezonder pas als derde eindigden, mogen ze alsnog als startende reserves afreizen naar Plovdiv. Vooralsnog staan talenten als Luuk Adema, een aantal sterke Proteusroeiers en de Skadi twee-zonder die dit voorjaar nationaal kampioen werd, met lege handen. Florijn: “Als ploegen hard gaan op de Holland Beker ga ik er niet voor liggen, maar vooralsnog is dit wat ik ervan maak.”

Wereldtitel
Met al deze talentvolle roeiers hebben we het nog niet eens gehad over de mannen acht. Vorig jaar won Nederland in dit nummer de wereldtitel en bijna alle jongens die toen goud wonnen, kunnen ook nu nog deelnemen. Florijn zet samen met ploegcoaches Willem Jan de Widt en Diederik Simon nu in op bijna exact dezelfde samenstelling van roeiers die deze week terugkeren uit Amerika (Simon van Dorp, Maarten Hurkmans, Michiel Mantel, Max Ponsen) en jongens uit de snelle Nereusacht (Michiel Oyen, Jaap Scholten, Lex van den Herik).

Luzern
Alleen Nereïd Nelson Ritsema is inmiddels te oud voor het toernooi. Zijn plek wordt ingenomen door Bram Schwarz, die afgelopen weekend nog met Washington op de tweede plek van de IRA eindigde. Deze acht zal voordat ze naar Plovdiv gaan ook deelnemen aan de derde wereldbekerwedstrijd in Luzern, die over een maand zal worden gehouden.

Nereusduo
Ook de lichte mannen dubbel van Freek Temming en Floris Loeffen mag naar Bulgarije. Dit Nereusduo dat ook al meedeed aan de eerste wereldbekerwedstrijd in Belgrado roeide zondag 6:23,06, wat voldoende bleek voor een uitzending.

Junioren
Bij de junioren gaat hoogstwaarschijnlijk precies dezelfde acht die afgelopen weekeinde bij de ARB naar een sterke tijd van 5:46,19 roeide. De ploeg met Gijs Schwarz, Noud Scholten, Jelmer Bennema, Thomas de Hartog, Gert Jan van Doorn, Jasper Joordens, Edwin van der Maarel, Olav Molenaar en stuurvouw Jip Swildens kan volgens de bondscoach hoge ogen gaan gooien bij de WK in Trakai, begin augustus. “Ik denk dat het een van de sterkste junioren achten van de laatste jaren is”, aldus Florijn.

Cornelis Tromp
Met deze samenstelling vallen de nummer 3 en 4 van afgelopen NK in de skiff echter buiten de boot. Max Gompel van Cornelis Tromp mag echter hoogstwaarschijnlijk met zijn maatje Casper van Luyken ook naar de WK, alleen dan in de dubbeltwee. Afgelopen weekeinde lieten zij al zien hard te kunnen roeien door 6:33,54 op de klokken te zetten. Of er nog wat in het vat zit voor de nummer 3 van de NK, Charles de Monchy, is nog niet duidelijk.

©NLroei, 8-7-2017