Washington met drie Nederlanders tweede bij IRA

Achtergrond

Bij de nationale studentenkampioenschappen van Amerika, de IRA, slaagden de drie Nederlanders er nét niet in om de nationale titel te pakken. De universiteit van Yale bleek in de finale slechts 0,07 seconden sneller

Bram Schwarz, Michiel Mantel en Simon van Dorp (allen roeiend voor Washington)kwamen zodoende net te kort om landgenoten Niki van Sprang en Maarten Hurkmans op te volgen, die vorig jaar met California de winst grepen. Hurkmans eindigde nu met zijn ploeg op de vijfde plaats.

Motivatie
“Ik heb vooral gemengde gevoelens over het resultaat. Vorig jaar heeft Washington een flink klap gekregen. Na een overwinningsreeks van vijf jaar werden ze vierde en ook de ploegen eronder presteerden minder. Onze coach dacht echt dat we aan het aftakelen waren. Ik ben er dan ook trots op dat we onze universiteit weer op de kaart hebben gezet. Het motiveert ons alles volgend jaar nog 1 procent beter te doen dan wat we nu hebben gedaan”, aldus Van Dorp die de ploeg afgelopen najaar kwam versterken.

Voorseizoen
Dat zijn boot sterk was bleek al eerder. In oktober won de ploeg uit Seattle bijvoorbeeld al verrassend de Head of the Charles en een aantal weken terug waren zij de snelste bij het kampioenschap van de westkust, de zogeheten PAC-12. “Winst nu had het jaar voor ons helemaal afgemaakt. De finale was ook een goede race en 5:29 is ook zeker geen slechte tijd, maar helaas was het net niet goed genoeg.”

Yale
Van de winnaars weet Van Dorp opvallend weinig. “Er zit een aantal Engelse roeiers in die ik ken van internationale toernooien, maar ik heb het niet uitgezocht. Op zo’n toernooi zijn we altijd meer met onszelf bezig. We wisten al van de halve finale dat ze snel waren. Toen wonnen we na een inhaalrace nog met drie poppetjes verschil. De finale was een kopie van die wedstrijd, maar nu konden zij het op de een of andere manier langer vasthouden. Erg frustrerend natuurlijk.”

Eindsprint
De boomlange roeier van Willem III vindt het te makkelijk om te zeggen dat ze eerder hadden moeten beginnen met eindsprinten. “Dat is wijsheid achteraf. Het bleek ook dat onze boot iets te zwaar was, dat had ook die 0,07 seconden kunnen schelen, maar daar ligt het niet aan. We hadden domweg harder moeten roeien.”

Landgenoten
Opvallend is dat Van Dorp samen met Mantel en Schwarz de drie slagposities bekleedden. “Dat was een soort van toeval maar ook weer niet. We hebben bijvoorbeeld ook eens geëxperimenteerd met twee Italianen op slag. Die hebben toch een zelfde soort haal. Maar bij ons ging het anders. Ik zat altijd al op positie 6, maar Michiel en Bram zaten in het voorseizoen op slag in de tweede acht. Michiel kwam na verloop van tijd op 7 terecht, omdat het met hem iets soepeler liep.”

Slagman
Schwarz, die de Nederlandse juniorenacht twee jaar terug naar goud bij de WK voor junioren leidde, volgde niet veel later. “Eerst zat er een Servische jongen op slag maar die had op een gegeven moment een kleine blessure en Bram viel voor hem in. Sindsdien liep het als een trein en roeiden we wereldtijden. Hij is er nooit meer vanaf gehaald.”

WK onder 23
De drie mannen komen net als Hurkmans deze week naar Nederland waar ze waarschijnlijk snel herenigd zullen worden met hun ploeggenoten, waarmee ze vorig jaar wereldkampioen werden bij de roeiers tot 23 jaar. Vooralsnog ziet het er naar uit dat deze ploeg met Schwarz op de plek van de inmiddels te oude Nelson Ritsema wederom naar de WK gaat en ook in Luzern zal starten. “Ik ben nog niet van alle ontwikkelingen op de hoogte. Ik hoor het wel als ik donderdag terug ben.”

©NLroei, 7-6-2017