Mitchel Steenman: “De herkansing heeft ons genekt”

Achtergrond Voorpagina Wedstrijden

Twee uur na zijn fatale race in de twee zonder stuurman heeft slagman Mitchel Steenman zijn halve finale al goed geanalyseerd. “Het was technisch eigenlijk een heel erg goede race en tweede 1000 meter ging ook goed. We misten alleen de power om een goede eerste kilometer neer te zetten”, vertelt hij telefonisch vanuit Rio de Janeiro.

Dat laatste wijdt de drievoudige olympiër aan het feit dat de twee gister als een van de weinige ploegen nog een herkansing moest roeien. “Die race heeft ons genekt. Iets anders kan ik niet verzinnen. Als je een dag na een intensieve training startjes doet, gaat dat in het begin vaak ook minder goed. Dat merkten wij nu ook. We kwamen gewoon niet goed genoeg weg.”

Fouten
Steenman beseft maar al te goed dat hij zelf samen met zijn partner Roel Braas verantwoordelijk was voor deze extra race. Eerder deze week eindigde de boot als laatste in de voorwedstrijd. “Het is heel simpel, we hadden niet in de herkansing moeten liggen. De andere ploegen varen hier ook erg goed en de verschillen zijn klein. Dan mag je geen fouten maken.”

Voorbereiding
De roeier van het Rotterdamse Skadi denkt niet dat ze verkeerde dingen in de voorbereiding hebben gedaan. Ook een aantal andere Nederlandse ploegen presteren vooralsnog matig. “Voor zover ik kan inschatten hebben we alles goed gedaan. We hebben kunnen sparren met Sjoerd de Groot en Stef Broenink in de dubbeltwee en hebben voldoende lastige omstandigheden opgezocht.”

Carrière
Hij is uiteraard flink gedesillusioneerd door het missen van de A-finale. “Het is gewoon heel kut. Hier heb je vier jaar voor getraind en dan eindigt het zo.” Of dit nu het einde Steenmans (32) roeicarrière betekent, kan hij nog niet zeggen. “Ik ga in elk geval vier maanden iets anders doen en erover nadenken. Vraag het gerust op 1 januari 2017 nog een keer.”

©NLroei, 9-8-2016