Geen Nederlands eremetaal in München

Wedstrijden

De juniorenroeiers zijn er niet in geslaagd om met medailles terug te komen van de Regatta in München. De equipe van bondscoach Thomas Notermans behaalde wel enkele finaleplekken.

Zaterdag bleek zoals voorspeld het Willem III-duo van David Luteijn en Dirrik Maitland de beste Nederlandse jongensboot. De Amsterdammers roeiden in de finale naar een keurige vijfde plaats, ruim 10 seconden achter de Duitse winnaars. Twee andere Duitse boten en de Zwitserse nationale ploeg waren eveneens net een maatje te groot. De derde Willem III-roeier Lucas van der Werff kwam met Bjorn Bakker van Wetterwille tot een vijfde plaats in de B-finale. De andere twee Nederlandse boten finishten als tweede (Poppeliers/Yates) en vierde in de C-finale (De Gunst/Van Hulst).

Vierde
Het dichtstbij een medaille kwam de meisjes dubbelvier op zaterdag. Marieke Middag, Sarah Rüger, Amély Carrière en Teuntje Mollee kwamen toen als vierde over de finish ruim tien tellen achter de Engelse roeibond. Zwitserland en Tsjechië bleken ook iets sneller. Een dag later viel de zesde plaats hen ten deel. Toen deden ook een sterke Duitse en Poolse boot mee. De dubbeltwee van nationaal kampioen Luna Kuiper en Ilva Boone kwam op zaterdag niet verder dan een plek in de C-finale. Zondag werd er in twee heats geroeid en kwamen ze tot de vierde totaaltijd.

Verrassing
Bij de jongens dubbelvieren was er een kleine verrassing. De combinatie van Yates, Van Hulst, De Gunst en Van der Werff bleek namelijk sneller dan de betere skiffeurs en dubbelaars Luteijn, Maitland, Bakker en Poppeliers. Het eerstgenoemde kwartet won de B-finale en zette de vijfde totaaltijd neer. De andere ploeg eindigde een kleine vijf seconden achter de winnaars als derde in de B-finale.

Race-ervaring
Notermans was over de gehele linie tevreden met de resultaten. “We zijn met een volledig nieuwe en jonge lichting. Het belangrijkste is dat deze groep ervaring op gaat doen en dat is hier zeker gelukt. Ik heb goede races gezien maar ook wedstrijden waar nog veel aan te verbeteren is. Maar dat is waarom we hier zijn. De meiden hebben een grote stap gezet afgelopen weken en dat was goed zichtbaar. De afstand tot de top bij de jongens is er duidelijk nog wel, maar gezien de ervaring en de leeftijd zie ik het als een realistisch doel om daar naar toe te trainen.”

Alle uitslagen zijn hier te vinden.