Tosca Kettler: zilver in Zagreb, ‘eruit gehaald wat erin zat’

Kort

De terugreis van Tosca Kettler vanuit Kroatië naar Utrecht is lang, maar in haar bagage zit wel een zilveren wereldbekermedaille. Gisteren werd de lichte Orcaskiffeuse in de finale tweede achter de Tsjechische Kristyna Neuhortová. Dat was hetzelfde resultaat als in de oefenrace van vrijdag. Kettler kende daardoor de snelheid van haar concurrentie en probeerde toen het er echt om ging met een snelle opening Neuhortova af te troeven, dat bleek vergeefs. Zij slaagde er wel in de Kroatische Dora Dragičević op haar thuisbaan achter zich te houden.

Kettler licht toe. “Vrijdag was nog wat laf, even aftasten waar ik zou liggen in het veld. Maar in de finale wilde ik er feller op zitten. Ben eigenlijk blij met de race, de Tsjechische was sneller maar dat had ik ook wel aan zien komen. Heb er voor nu uitgehaald wat erin zit. In de start lag ik inderdaad even voor, maar niet harder dan ik in enige andere race zou hebben gedaan. In de baanhaal moet ik nog meer snelheid zien te creëren door technisch efficiënter te worden. Daar valt nog veel snelheid te winnen”, zei ze realistisch.

Coach Gerco Beekhof was in zijn nopjes met het resultaat. Hij verklaart de verre reis. “Eind vorig jaar hebben we met de bondscoaches Eelco Meenhorst en Diederik de Boorder om de tafel gezeten. De uitkomst was dat Tosca zich bij de eerste wereldbeker moest bewijzen. Maar dat werd later verplaatst naar de tweede wereldbeker vanwege een betere bezetting. We hebben besloten toch naar Zagreb te gaan en niet over een week naar Duisburg, want dan hebben we meer voorbereidingstijd richting Varese waar de twee wereldbekerwedstrijd wordt gehouden. Daar komt over zes weken een piek te liggen. En dat is nu inclusief de ervaring van een medaillerace in Zagreb”, aldus Beekhof.