Britse gouden medaillewinnaars genoemd in WADA-hack

Achtergrond Algemeen Kort Voorpagina

Pete Reed en Helen Glover, die beiden een gouden medaille wonnen bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, worden genoemd in rapportages van de zogeheten Fancy Bears Hacking Group. Deze groep hackers lekte afgelopen week vertrouwelijke gegevens van het wereldwijde anti-doping bureau WADA over bekende topsporters.

In eerste instantie ging het om de medische gegevens van een aantal grote sportsterren zoals tennisster Venus Williams en viervoudig olympisch turnkampioene uit Rio Simone Biles. Later lagen ook de gegevens van wielrenners Chris Froome en Bradley Wiggens op straat.

Roeiers
Bij de laatste groep sporters van wie de doopceel is gelicht, zitten naast tennisser Rafael Nadal en viervoudig olympisch kampioen atletiek Mo Farah, ook twee bekende roeiers. Reed werd in Brazilië voor de derde keer op rij olympisch kampioen. In Peking en Londen zat hij in de vier-zonder, in Rio de Janerio in de acht. Glover prolongeerde op het Lagos de Freitas haar olympische titel in de twee-zonder-stuurvrouw met partner Heather Stanning.

Vrijstelling
Geen van alle sporters wordt direct in verband gebracht met doping. Van allen werd slechts bekend dat ze vanwege medische redenen een vrijstelling hebben om bepaalde middelen die eigenlijk verboden zijn te mogen gebruiken, zogeheten TUE’s (therapeutic use excemptions). Deze dispensatie die door artsen kunnen worden ondertekend, wordt door veel (ook Nederlandse) topsporters gebruikt.

Astma
Vaak gaat het om middelen tegen astma, die de longen meer open zouden zetten. Van zowel Reed als Glover is niet bekend welke specifieke TUE ze precies hebben. De meestal goed ingevoerde Engelse roei-journaliste Rachel Quarrell liet op Twitter weten ervan overtuigd te zijn dat in het geval van Reed het inderdaad om een middel tegen astma zou gaan.

©NLroei, 23-9-2016