Goede start Nederland bij WB Linz

Kort

Een groot deel van de Nederlandse ploegen kwam bij de eerste ronde wedstrijden in Linz goed voor de dag. Met een aantal overwinningen plaatste het merendeel zich voor de halve – dan wel – hele finale.

De voorwedstrijden bij de tweede wereldbeker werden verroeid via time-trials. Opvallend genoeg wel hierbij wel in verschillende heats ‘gestart’. Bij de vierzonder van de mannen leverde het desondanks een close finish op tussen Nederland en Wit-Rusland. Zij eindigden in exact dezelfde tijd als eerste van hun heat, maar in eindrankschikking stonden de mannen van Mark Emke toch bovenaan. De andere heats waren wel aanmerkelijk sneller dan het Nederlandse vlaggenschip.

Scullsters
Ook de prioriteitsboot bij de vrouwen kwam de time-trial ongeschonden door. Zij bleken op de finish 0,14 seconden over te hebben op het Duitse kwartet. De dubbeltwee van Roos de Jong en Karolien Florijn kwam uitstekend voor de dag met een ruime voorsprong op de nummer twee. In de andere heat was enkel wereldkampioen Nieuw-Zeeland sneller. De Nederlandse dubbel plaatste zich met de winst net als de dubbelvier rechtstreeks voor de finale.

Mannen
Ook de snelst geachte mannenacht won hun heat. De ploeg met de ‘Amerikanen’ Maarten Hurkmans en Simon van Dorp in de gelederen hield de Britse boot op gepaste afstand. De tweede Nederlandse acht lag na 1000 meter goed bij deze boten maar lieten het in het tweede stuk varen. Zij zullen morgen moeten herkansen. De nieuw gevormde dubbelvier eindigde op een tweede plek achter Duitsland en kwalificeerde zich daarmee voor de halve finale. Hetzelfde geldt voor de dubbeltwee van Amos Keijser en Niki van Sprang.

Herkansers
Net als in Belgrado zijn Ilse Paulis en Marieke Keijser aangewezen op een herkansingsrace. Zij kwamen net te kort ten opzichte van Groot-Brittannië en Australië. Ook de mannentwee van Bo Wullings en Mitchel Steenman werden verwezen naar de herkansing. Hetzelfde geldt voor de twee vrouwen boordvieren die beiden als laatste eindigden. Deze races worden vanaf 16:20u verroeid en zijn hier te volgen.