Nieuwe hoofdcoaches voor Australië, exit gouden coach

Algemeen Kort

De Australische bond heeft twee nieuwe hoofdcoaches benoemd. Ian Wright, die afgelopen jaren met Zwitserland zeer succesvol was, wordt de nieuwe baas van alle mannen. John Keogh wordt de vrouwenhoofdcoach.

Wright is van oorsprong Nieuw-Zeelander en stond aan de basis van de zeer talentvolle acht van dat land die drie jaar geleden eerst wereldkampioen onder 23 jaar werd en vervolgens ook om de medailles streed bij de senioren. Tot dan stond Nieuw-Zeeland vooral bekend om het succes in kleine boten. Vervolgens vertrok hij naar Zwitserland en zorgde er mede voor dat de lichte mannen vier-zonder in Rio de Janeiro het goud won.

Exit O’brien
Wright vervangt voor een groot deel de ervaren Chris O’Brien, die afscheid neemt van de Australische roeibond. Sinds 2004 was O’Brien betrokken bij al het succes van de Australische mannen, waaronder twee gouden medailles bij verschillende Olympische Spelen. Onder zijn leiding pakte de vier-zonder in Brazilië het zilver. De als favoriet bestempelde dubbelvier – die door een ander werd gecoacht – moest bij de Spelen ook genoegen nemen met het zilver. Het is onduidelijk of O’Brien zelf vertrokken is of dat hij is ontslagen.

Vrouwen
Naast Wright werd John Keogh aangesteld als hoofdcoach voor de vrouwen. De Australiër coachte de laatste jaren voor Canada en behaalde daarmee meerdere successen. Eerder deze week bleek echter dat de zilveren medaille van de lichte vrouwen dubbeltwee in Rio de Janeiro, die de Australische roeibond in haar persbericht als één van zijn wapenfeiten noemt, volgens die roeisters eerder ondanks dan dankzij Keogh te zijn behaald.

Centralisatie
De aanstellingen horen bij het Australische streven om richting de Olympische Spelen meer te gaan centraliseren. Het land eindigde in Rio met drie medailles op de vierde plaats in de medaillespiegel. Dit vooral dankzij de gouden medaille van skiffeuse Kim Brennan – Crow. Zij beraadt zich nog op haar toekomst. De mannen zullen met Wright centraal gaan trainen in Canberra. Voor de vrouwen moet nog een locatie worden vastgesteld.

©NLroei, 24-9-2016