NLroei Eerstejaars: “Lengte is handig”

Achtergrond Voorpagina Wedstrijden

Meer dan de helft van de wedstrijden die meetellen voor het eerstejaarsklassement zijn inmiddels gepasseerd. De prominente ploegen beginnen zich nadrukkelijker te profileren.

De lichte vrouwen geven elkaar geen cadeautjes. In het razendsnel volwassen geworden veld van de lichte dubbelvieren met stuurvrouw was er dit jaar elke wedstrijd steeds een andere winnaar. Zaterdag bij de Damen Regatta was het Gyas dat dit seizoen voor de tweede maal een overwinning boekte. Hoofdcoach Lisanne Petter is er blij mee. “We hadden wat zieken en geblesseerden in de afgelopen dagen, vandaar dat we gisteren ook niet zijn gestart. Maar zaterdag ging precies goed”, aldus Petter.

Zoek
Haar ploeg won eerder de winterwedstrijden. “Daarna roeiden ze ook goede races. Behalve bij de Varsity. Daar waren ze het ritme helemaal kwijt en kwamen ze in de B-finale terecht. Of ze er chagrijnig van werden? Helemaal niet. Ze wisten dat het beter kon, en daar hebben we goed aan gewerkt. Dat kwam er bij de Westelijke al uit met een tweede plaats.” Bij de Damen Regatta werd het een voltreffer.

Lengte
Petter en haar collega’s konden aan het begin van het seizoen putten uit een brede groep, maar hebben vooral voor lengte gekozen. “In het najaar hadden we achttien roeisters. We hebben er zes geselecteerd, daar roeien we nu mee. Het zijn lange meiden, allemaal boven de 1.74 meter, geloof ik. Dat was een leerpuntje uit mijn vorige coachjaar. Toen hadden we ook sterke roeisters. Maar ze waren ook een beetje kort. Wat meer lengte is handig”, aldus de winnende coach.

Achten
De lichte mannen van Gyas wonnen ook, klassementsleider Laga verging het minder en werd vierde. Zwaar Nereus versloeg bij de mannen Laga (tweede) en Njord (derde). Het Leidse lichtblauw van Njord roeide wel vooraan bij de zware vrouwen. Daarachter kwamen achtereenvolgens Gyas en Laga binnen.

De Damenuitslagen zijn hier te vinden, het eerstejaarsklassement daar.