Röell: ‘Het was één grote boeienpot’

Achtergrond Voorpagina Wedstrijden

Naast de vier medailles van de Nederlandse equipe vielen er bij de Europose kampioenschappen ook enkele tegenvallers te noteren. Beide vlaggenschepen van de roeibond, de Holland Acht en de vrouwen dubbelvier vielen bijvoorbeeld buiten de prijzen.

De Holland Acht begon nog wel sterk aan de race. De ploeg van Mark Emke had goed begrepen dat ze met de harde schuine wind tegen de boot goed aan de gang moesten houden. In een tempo dat twee tikken hoger lag dan de concurrentie liep het octet een halve lengte weg van de andere topboten. “We wisten dat baan 6 waarschijnlijk niet voordelig was, maar we wilden het niet van te voren al opgeven. Dan kan je net zo goed niet starten. We hebben besloten om het gezamenlijk achterin compact te houden”, sprak Boudewijn Röell na afloop.

‘Boeienpot’
Deze tactiek pakte tot halverwege pakte goed uit. De boten aan de andere kant van het water konden op dat moment echter profiteren van de luwte van het eilandje dat daar midden in het meer ligt. “Vanaf toen was het verloren. Op het eind van de baan wordt het meer ook smaller en dat had hetzelfde effect. Iedereen is flink chagrijnig. Het was gewoon één grote boeienpot”, aldus de geëmotioneerde Leiderdorper. De boot eindigde ten slotte als zesde en als laatste.

Aanpassen
De roeier vond het opmerkelijk dat de wereldroeibond FISA en de organisatie niet besloten de baanindeling te veranderen of de wedstrijden uit te stellen. Röell: “Ik hoorde van tal van andere toproeiers dat ze het ook belachelijk vonden. Niet dat wij van er veel van hadden geprofiteerd. Bij het verplaatsen van banen waren we slechts één boei opgeschoven, maar doe in elk geval iets.”

Harde les
De roeier van Asopos de Vliet is vastbesloten in Luzern een beter resultaat te halen. “Het is een harde les dat we het eigenlijk vrijdag bij de voorwedstrijd hebben verloren. Dat moet ons in Rio niet overkomen. Dan moeten we dus meteen goed zijn. We zullen nu wel extra gemotiveerd richting Luzern gaan, want er zit zoveel meer in.”

Zuur
Ook de vrouwen dubbelvier, vorig jaar nog goed voor zilver bij dit toernooi en bij de WK de winnaars van brons, belandde naast het podium. In vergelijking met de wereldbeker in Varese was nu – naast Duitsland en Polen, ook Oekraïne het kwartet te snel af. Een behoorlijke domper voor de ploeg die sinds hun formatie bijna altijd een medaille pakte. “Het is flink zuur om nu een keer naast het podium te belanden”, verwoordde Nicole Beukers het gevoel van haar ploeg.

Technische stap
De boegroeister meent dat het probleem met name in de techniek zit. “We zijn blijkbaar technisch nog niet goed genoeg om met die harde wind en hoge golven om te gaan. We zullen goed moeten evalueren en gaan bedenken hoe we die broodnodige technische stap gaan maken.”

©NLroei, 9-5-2016