WKU23 8: Bram Schwarz: ‘We waren enorm scherp’

Achtergrond

Hoewel het winnen van de medailleklassement er dit jaar niet in zat – Italië pakte vijf keer goud – was de WK onder de 23 jaar een groot Nederlands succes. Op de slotdag prolongeerden Marieke Keijser en de mannenacht hun wereldtitel.

Lichtgewicht skiffeuse Marieke Keijser moest achteraf toegeven van te voren wat last te hebben gehad van de druk op haar schouders. “Niet zozeer van de buitenwereld. Het is vooral de druk die ik mezelf opleg. Het was toch anders dan de eerste keer toen ik nog weinig te verliezen had. Mijn start was hierdoor ook wat rommeliger dan normaal.”

Lange halen
De roeister van De Maas kwam er niet door in de problemen want Keijser kwam alsnog als eerste door op de 500 meter. Vooral in het derde interval liep de Rotterdamse weg van haar belangrijkste concurrent, de Italiaanse Clara Guerra. “Ik dacht al snel: gewoon rustig blijven en lange halen maken. Dat lukte goed en toen kon ik afstand nemen.”

Tempo
De Italiaanse wereldkampioene bij de junioren van vorig jaar liep in het laatste stuk nog wat in, maar dat bracht Keijser niet van de leg. “Ik had vooraf haar race in de halve finale gekeken en het viel me op dat ze vooral lange halen in laag tempo maakte. Ik wist dat ze een sterk einde had, maar ik wist ook dat ik als het moest naar een hoger tempo dan zij kon schakelen. Gelukkig was dat niet nodig.”

Programma
De winst betekende de derde wereldtitel op een rij voor Keijser. “Natuurlijk is dat een speciaal gevoel. Misschien is dit gezien de druk wel de mooiste.” De skiffeuse zal het seizoen bij het WK in Sarasota ook afsluiten in de skiff. “Het was eerst de bedoeling dat ik met Ilse Paulis zou gaan dubbelen en ik had ook graag gezien hoe we het daar na het zilver bij de EK en wat meer trainingstijd hadden gedaan, maar skiffen vind ik ook erg leuk.”

Favoriet
Ook de roeiers uit de mannen acht voelden met de wereldtitel van vorig jaar in hun achterhoofd druk. “We waren nu favoriet en dat merkten we duidelijk. Er staat toch meer spanning op dan toen we vorig jaar ongedwongen naar het WK gingen. Ik denk dat onze coach Diederik Simon er heel goed in is geslaagd dat te managen”, aldus Jaap Scholten.

Scherpte
Slagman Bram Schwarz: “Het scheelde enorm dat we op een goede manier scherp waren. Het was best lastig dat we maar twee races hadden die ook nog eens zover uit elkaar lagen. De verveling sloeg op een gegeven moment wel toe. Maar je merkte vanochtend vroeg bij het inroeien al dat alle koppen de juiste kant op stonden.”

Handelsmerk
De race verliep volgens ongeveer hetzelfde scenario als bij Keijser. De belangrijkste concurrent, Roemenië, vertrok zelfs een fractie sneller, terwijl dat normaal gesproken juist het handelsmerk van de Nederlanders is. Scholten: “We hadden het eigenlijk wel verwacht. Wij hebben in de voorwedstrijd met een wereldrecord de norm gezet en dan moet je niet raar opkijken als andere ploegen proberen jouw racestrategie over te nemen om jou onder druk te zetten.”

Trein
De Amsterdammer was vooral tevreden over het stuk dat daarna kwam. “Hoewel het niet eens zo bewust was afgesproken, voelde je binnen de ploeg dat het in de tweede 500 meter moest gebeuren. Toen liep het als een trein. Op het eind kwamen ze nog wel wat dichterbij, maar we hadden ruim genoeg marge opgebouwd.”

©NLroei, 24-7-2017