Alsnog zeven Nederlandse boten naar Poznan

Wedstrijden

Hoewel de nationale ploeg de tweede wereldbekerwedstrijden in Poznan zou overslaan, reizen alsnog zeven Nederlandse ploegen af naar Polen. Naast de pararoeiers worden er vooral veel scullboten uitgezonden.

Bondscoach Eelco Meenhorst besloot dat zijn scullboten nog wel de nodige ervaring op konden doen, waarschijnlijk mede door het feit dat Nereusroeiers Freek Robbers en Abe Wiersma nog maar kort in zijn dubbelvier zitten. Hun Nereusacht, waarmee zo verrassend de eerste wereldbekerwedstrijd werd gewonnen, zal immers vermoedelijk niet meer van start gaan deze zomer. Samen met Koen Metsemakers en Niki van Sprang nemen zij het volgende week in Poznan op tegen negen andere boten, waaronder ook Australië en Nieuw-Zeeland.

Skiffeurs
Ook skiffeur Stef Broenink gaat in Polen van start. Bij de Europese kampioenschappen in Racice stelde hij – naar eigen zeggen wegens de naweeën van een hardnekkige blessure – nog teleur met een vierde plaats in de C-finale. Naast Broenink zal ook Lagaier Amos Keijser aan de start verschijnen. Eerder kwam hij tekort voor de scull-equipe, maar bij de ARB roeide hij naar een prima tijd van 7:00,76. Ook is er een startplek voor lichtgewicht skiffeuse Amber van Zomeren. De roeister van Willem III won onlangs in Essen verrassend de zwaargewicht skiff.

Saurus
Een andere opmerkelijke inschrijving is de dubbeltwee van Vincent Klaassens en Gerard van der Velden. Laatstgenoemde pas derdejaars roeier van Saurus is bezig aan een duidelijke opmars in het Nederlandse roeien. Vorig jaar roeide hij al op dezelfde baan met Proteus-roeier Bart Overes de FISU WK. Afgelopen weekeinde zat het duo met 6:25,67 ruim vijf seconden achter de dubbelvierroeiers Wiersma en Metsemakers.

Uittenbogaard
Hoewel voormalig Holland Acht-roeier Dirk Uittenbogaard had aangegeven dit jaar het roeien op een laag pitje te zetten, duikt zijn naam geregeld op. Afgelopen weekeinde won hij met clubgenoten Michiel Oyen, Nelson Ritsema en Jaap Scholten in de vierzonder zelfs bijna van de Holland Vier. Nu gaat hij met met een andere verenigingsgenoot, Bo Wullings, naar de wereldbeker. Dit omdat Wullings vaste partner in de tweezonder, Lex van de Herik, komende weken in de onder 23-acht van Willem Jan de Widt en Diederik Simon zit.

Pararoeiers
Laatste Nederlandse ploeg is de gemengde dubbeltwee bij de pararoeiers van Annika van der Meer en Corné de Koning. Zij wonnen een tijd terug de belangrijke internationale regatta in Varese, maar zullen het nu voor het eerst opnemen tegen de Britse paralympisch kampioenen.

©NLroei, 9-6-2017