Minder roeiplekken bij Olympische Spelen 2020

Kort

Het Internationaal Olympisch Comite (IOC) maakte gisteren officieel het programma bekend voor de Olympische Spelen van Tokyo in 2020. Zoals verwacht werd – om een gelijke verdeling tussen mannen en vrouwen te krijgen – de lichte vier vervangen door de vrouwen vierzonder. Ook werd besloten dat er niet meer 550 roeiplekken zijn, maar 526.

Toch heeft de roeisport ogenschijnlijk niet te klagen. Ten opzichte van de andere sporten die genderneutraal werden, zijn de 24 verloren deelnemersplaatsen nog beperkt. Zeilen, schieten, gewichtheffen en worstelen zijn nog veel meer plaatsen kwijt. In welke nummers wordt gereduceerd, zal besloten worden door roeifederatie FISA bij het congres later dit jaar.
Status
Hoewel het al lang bekend was dat lichte vier van het olympisch programma zou worden behaald, moest het nog wel formeel door het IOC worden bevestigd. De officiële status heeft echter wel gevolgen want bij afgelopen EK was de vrouwen vierzonder nog geen echt EK-nummer maar een zogeheten ‘Exhibition Race’. Veel landen waren dan ook afwezig omdat ze er nog geen geld van hun nationale comité mee konden verdienen. Dit zal bij de WK vermoedelijk anders zijn.

©NLroei, 10-6-2017