Medailleploegen bezoeken Tokyo

Kort

Bijna alle WKmedaillewinnaars verkennen deze periode Tokyo.Volgend jaar vinden daar de Olympische Spelen plaats. De meeste ploegen zullen ook het olympische water testen.

Het is één van de opties die zijn meegenomen uit de evaluatie na de spelen van Rio. De roeisters die het jaar ervoor de baan en het olympisch dorp bezocht hadden, gaven allen aan dat dat een positief effect had op de prestaties.

[su_quote]Support de onafhankelijke roei-journalistiek, dat kan hier. Alvast bedankt! [/su_quote]

Cultuur
“Je krijgt als je op een nog onbekende plek komt, altijd veel nieuwe indrukken. Daar wil je zo min mogelijk energie aan verliezen. Dan helpt het als je daar al een keer geweest bent. Zeker in zo’n andere cultuur als de Japanse”, stelt technisch directeur Hessel Evertse.

Airco
“Ik denk dat de Spelen van Tokyo ook wel de ‘Airco Spelen’ zullen worden. Vanwege de warmte en de hoge luchtvochtigheid zal je binnen van airco naar airco gaan en zo min mogelijk buiten willen zijn. Je zal enorm goed moeten letten op je energiehuishouding. Het is handig als je alvast weet hoe bijvoorbeeld het openbaar vervoer werkt en hoe het op de baan geregeld is.”

Groepen
De ploegen gaan in drie groepjes. De paratwee en een aantal roeiers uit de Holland Acht zijn net terug. De mannendubbelvier gaat volgende week en de vrouwen volgen een paar dagen later. De laatste twee groepen zullen ook daadwerkelijk het water opgaan. Gezien het zoute water op de olympische baan is ook dat een belangrijk aspect van de stage. Iets wat de eerste groep dus niet heeft kunnen doen.

Krachtblok
Evertse: “Vanwege evenementen was het niet mogelijk om daar in een eerder stadium te kunnen roeien. De boordroeiers wilden liever niet hun krachtblok onderbreken dat nu al begint. Vandaar dat ze hebben besloten in hun vakantie te gaan, maar dus niet te roeien. Jammer, maar zo hebben ze in elk geval een goede indruk kunnen krijgen.”

Focus
Drie van de Holland Achtroeiers bleven thuis. De rest was onder de indruk van hun trip van drie dagen. “Het was zeer waardevol. We hebben de roeibaan gezien en het olympisch dorp. Ik weet zeker dat dat me gaat helpen om me volgend jaar beter te kunnen afsluiten van afleidingen en ik me daardoor beter kan focussen op het toernooi”, liet Bjorn van den Ende weten.