NLroei eerstejaars: “Alles wat we nu kunnen verbeteren is meegenomen”

Algemeen

De eerstejaarsklassementen naderen hun apotheose. De voorlaatste wedstrijd is gisteren bij de Zuidelijke Roeibond verroeid. De uitslagen bij de mannenachten ogen inmiddels vertrouwd, de lichte Nereïden en de zware Gyanen veroverden tien punten. Bij de vrouwen gooiden de thuisploegen van Vidar bij de lichten en Thêta bij de zwaren hoge ogen.

“Dit weekeinde heeft goed uitgepakt voor Vidar”, vertelt Rens Vonk, coach van de lichte vrouwen dubbelviermet uit Tilburg. Zij bemachtigden tien punten na een flinke hobbel, zo vertelt Vonk. “Bij de timetrial verschilde onze tijd slechts vier honderdste van die van Phocas. Om uit te maken welke ploeg er door mocht naar de halve finale moesten we onderling nog een keer racen. We hadden dus een feitelijk een extra wedstrijd.”

Triton
In de halve finale troffen de Vidraten aardsrivaal Triton, dat net boven hen staat. “Nog geen halfuur na die beslissende race tegen Phocas moesten we deze strijd aangaan”, zegt Vonk. “Maar juist omdat we net hadden geracet waren we warmgedraaid. We hebben ze op een flinke achterstand kunnen zetten.” Bij de finale waren zij oppermachtig. “Ik weet niet hoe we dit weekeinde eerste geworden zijn, maar het is ons ruim gelukt”, besluit de coach. Toch speelt een beetje thuisvoordeel mee, bekent Vonk. “Juist voor eigen publiek ga je extra aan.”

Kilometer
De ZRB hanteert een andere opzet dan de andere wedstrijden. Er wordt volgens een afvalsysteem gewerkt, waarbij de twee sterksten elkaar treffen in de finale. Een tweede, minstens zo belangrijk verschil is korte de afstand van duizend meter. “We zijn sterk in afsprinten en we zijn sterk in starten. Van de middelste kilometer moeten wij het niet hebben”, zegt Vonk over zijn ploeg. “Van een middelste kilometer hadden we nu geen last. We konden starten en meteen gaan sprinten en alle explosiviteit benutten.”

Tweede
Vidar staat nu tweede in het klassement. Zij liepen in op Triton, dat zij op twee punten zijn genaderd. “Ons ultieme doel was top drie varen”, blikt Vonk terug. “Nu lonkt zelfs de tweede positie. Na vandaag hebben we echt vertrouwen gekregen en we weten dat het erin zit. We gaan er vol voor. Ons eigenlijke doel is behaald en alles wat we nu kunnen verbeteren is meegenomen.”

Spannend
Bij de zware vrouwen scoorde Thêta goed. Zij roeiden een spannende finale, waarin zij het op een haar na moesten afleggen tegen Nereus. “We hebben gisteren nog een keer extra getraind om goed te kunnen starten en goed op deze nieuwe afstand voorbereid te zijn. Dat is er gisteren goed uitgekomen”, zegt coach Julia van Agtmaal. “De start was een beetje rommelig. We waren net te laat met terugslaan maar hebben het zeer spannend gemaakt.”

Doorzetten
De Eindhovenaren hebben hun vierde plaats in het klassement vandaag verstevigd. “We gaan dit vasthouden en laten zien dat we bij de top van het veld horen”, blikt de dik tevreden Van Agtmaal vooruit. “Het gaat geweldig. Aan het begin van het seizoen hadden we zeker getekend voor een vierde plaats. We kunnen nog wat werken aan de start, maar we laten in ieder geval zien stabiel en goed te kunnen doorbouwen in het middenstuk van een race.”