Geen Nederlanders naar World Games

Kort

Er zullen eind juli geen Nederlanders deelnemen aan het ergometertoernooi van de World Games. Wel neemt in Polen een aantal internationale toproeiers deel.

De bekendste is zonder twijfel Olena Buryak die met 6:25,0 momenteel het wereldrecord bij de vrouwen in haar bezit heeft. De Oekraïnse, die bij de Olympische Spelen van Rio de Janeiro op de vierde plek eindigde met de dubbelvier, geldt meteen als topfavoriet voor de winst.

Lobnig
De enige andere roeister van naam is Magdalena Lobnig, deze Oostenrijkse skiffeuse won onlangs nog brons bij de EK. De meeste andere toppers zijn eind juli waarschijnlijk nog herstellende van de laatste wereldbekerwedstrijd in Luzern en/of net begonnen aan de laatste voorbereidingsperiode voor de WK in het Amerikaanse Sarasota.

Shurmei
Bij de mannen is Pavel Shurmei de opvallendste naam. De boomlange Wit-Rus roeide tot 2009 op het hoogste niveau maar legde zich daarna enkel toe op het indoorroeien. De 41-jarige roeier heeft nu met 5:47,8 het wereldrecord in handen in de categorie tussen de 40 en 45 jaar. Grootste tegenstander is de Brit Graham Benton die ooit al eens een tijd van 5:42,5 op de klokken zette. Dat was alleen wel tien jaar geleden.

Invitatiesport
Indooroeien is voor het eerst onderdeel bij de World Games. Dit mondiale evenement is bedoeld voor sporten die niet bij de Olympische Spelen op het programma staan en wordt ook eens in de vier jaar georganiseerd. Ergometeren is samen met American Football, kickboksen en speedway een zogeheten ‘invitatiesport’ en is op voordracht van de Poolse roeibond en voormalig FISA-voorzitter Denis Oswald op het programma gekomen.

Estafette
Dit mede omdat in Wroclaw al sinds 1992 de nationale kampioenschappen indoorroeien worden gehouden en de bevolking dus al bekend is met de sport. Men kon zich op voordracht van hun nationale roeibond of via het logboek van ergometerleverancier Concept 2 opgeven. Naast races over 2000 meter wordt er ook over 500 meter gestreden en is er een mixed estafetterace.

©NLroei, 13-6-2017