De Stern definitief naar Spaarndam

Algemeen Kort Voorpagina

IJmuiden is vanaf volgend jaar zijn roeivereniging kwijt. Het 60 jaar oude De Stern verhuist dan 15 kilometer oostwaarts naar Spaarndam, omdat de bouw van een nieuwe sluis in de haven van IJmuiden de veiligheid van de roeiers onvoldoende zou garanderen.

De verhuizing van de ongeveer 60 leden tellende club stond al langer op de agenda, maar werd gedwarsboomd door zowel verontruste bewoners van Spaarndam als de stichting Vrienden van de Forten van Spaarndam. Zij betwistten de verhuizing tot aan de Raad van State aan toe en betoogden dat het geplande nieuwe botenhuis niet binnen het gemeentelijke bestemmingsplan past. Uiteindelijk trokken zij aan het kortste eind en zal de vereniging toch verhuizen.

Groeien
In een reportage van RTV Noord-Holland gaf voorzitter Joost Bijl aan opgelucht te zijn na de uitspraak van de rechter. “We zullen de bedrijvigheid van de havens en de industrie in IJmuiden zeker missen, maar we krijgen er veel voor terug. In Spaarndam is er veel meer groen en natuur en we hebben vlak bij onze botenloods een kom in de luwte waarin we beginners perfect les kunnen geven. Het geeft ons de kans om te groeien.” Bijkomend voordeel van de verhuizing is dat bewoners van groeikern Velserbroek een roeivereniging dicht in de buurt hebben.

Het Spaarne
Ondertussen is een paar kilometer verderop aan de Mooie Nel ook een dependance van de Koninklijke Roei- en Zeilvereniging Het Spaarne ontstaan. De verenigingen zullen echter geen concurrent van elkaar worden. Navraag leert dat alleen de zeilafdeling van de grootste vereniging van Nederland verplaatst zal worden. De roeiers blijven allemaal het Marisplein in Heemstede als vertrekpunt gebruiken.

©NLroei, 13-7-2017