Voorbeschouwing Hel van het Noorden: Skøll-mannen op herhaling?

Voorbeschouwing Voorpagina

Nadat de mannen er enkele jaren niet kwamen, laten in het olympisch seizoen ook de vrouwen van de nationale equipe de Hel van het Noorden links liggen. Alleen de selectie voor de nog niet voor Tokyo geplaatste acht laat zich zondag in Groningen zien. Bij de mannelijke skiffeurs zouden alle velden zo maar eens naar het Amsterdamse Skøll kunnen gaan.
[su_quote]Maak kans op het boek ‘Fluisterend Goud’, doe nog vandaag mee aan de crowdfunding van NLroei, dat kan hier. Alvast bedankt![/su_quote]
De roeiers van de Jan Vroegopsingel waren ruim een maand geleden bij de Tromp Boat Races (TBR) ook al oppermachtig en nu hebben ze zich goed verspreid over de verschillende velden. Lange-afstandsspecialist Lennart van Lierop is met Luuk Adema de favoriet in de open categorie, al zal hij zich vermoedelijk tot het uiterste moeten inspannen om zijn verenigingsgenoot en winnaar van vorig jaar, Obbe Tibben, voor te blijven. Tibben mikt dit keer echter op het zware SB-veld.

Licht
In het veld van de lichtgewichten laat hij daarbij de kans aan David Kampman, die in dit veld ook al de snelste was in Hilversum. Dan moet de roeier uit de bronzen dubbelvier van afgelopen WK wel afrekenen met zijn ploeggenoot van toen, Damion Eigenberg. De thuisroeier van Gyas presteerde onlangs al sterk bij de Silverskiff in Turijn.

Van Velden
In het lichte SB-veld zijn de ogen gericht op David van Velden. De piepjonge senior van Skøll was de slagman van de junioren dubbelvier van adgelopen zomer en won in een opzienbarend snelle tijd eveneens de Tromp Boat Races. In het omvangrijke veld zal wellicht het Skadi-duo Hilmar Verbeek en Leander Geschiere de grootste uitdagers zijn.

Brandsma
Zoals gezegd is de Hel van het Noorden een meetmoment voor vrouwen die in aanmerking komen voor de acht. Voor de prioriteitsnummers is momenteel een selectie gaande. De meerderheid van hen start in de skiff, waar Lisanne Brandsma wellicht de meeste ervaring en kwaliteit heeft om te winnen. Mieke Wilms en Kirsten Wielaard zijn andere kandidaten.

Talenten
Net als bij de mannen gaat de grote vraag zijn of de onder 23-categorie niet sneller gaat. In dat veld roeien toptalenten als Lisa Bruijnincx, Isabel van Opzeeland, Fanny Bon, Tessa Dullemans en Benthe Boonstra en nog een paar roeisters uit de gouden U23-acht van afgelopen zomer. Bruijnincx was bijvoorbeeld al snel bij de Tromp Boat Races.

Nereus versus Laga
Bij de tweezonders gaat de strijd vermoedelijk tussen Nereus en Laga. De Amsterdammers hebben met Lisa Goossens en Anna-Eva Petersen en Hijleke Nauta en Kim Jansen twee ijzers in het vuur. Laga was met Dieuwertje den Besten en Maartje Damen echter vorig jaar op deze wedstrijd al indrukwekkend sterk.