Groen licht Van Zomeren en Keijser richting Varese

Achtergrond Algemeen Voorpagina

De lichte dubbeltwee van Amber van Zomeren en Marieke Keijser krijgt een startbewijs voor de wereldbeker in Varese. Dat heeft toproeicommissaris Chris IJsbrandy
zaterdag staande de algemene vergadering van zijn roeibond gezegd.

Daarmee kwam duidelijkheid ten aanzien van het deelnemen van de buiten de roeibond om trainende De Maas/Willem III-combinatie. De wereldbeker I in Varese wordt van 15 tot en met 17 april gehouden.

Toelichting
Hessel Evertse, technisch directeur van de roeibond, lichtte gisteren desgevraagd nader toe. “Voor toproeiers is het noodzakelijk hun vooruitgang te meten met internationale concurrenten door middel van deelname aan en onder druk van internationale wedstrijden. Het gaat er om de ontwikkeling van de roeisters te optimaliseren en prestaties te maximaliseren. Ook richting WK Rotterdam 2016.”

Voortgang
De technisch directeur vervolgt. “De uitzonderlijke prestaties van Marieke Keijser in 2014 en 2015 bij de Junioren, de toetsing van de tussentijdse voortgang op trainingen en meetmomenten aan de norm voor uitzending, maar zeker ook het ontbreken van alternatieve relevante wedstrijdmogelijkheden in de lichte vrouwendubbeltwee op dergelijk hoog niveau zijn aanvullende argumenten om toestemming te verlenen. Alle informatie tot en met 31 maart wordt meegenomen, de definitieve beslissing en inschrijving wordt, net als voor alle andere uit te zenden ploegen, op 1 april gedaan”, vervolgt hij.

Kwalificatie
Nederland heeft voor de Olympische Spelen nog geen gekwalificeerde lichte vrouwendubbeltwee. Dit moet bij het Olympisch Kwalificatietoernooi gebeuren dat eind mei in Luzern wordt gehouden. Om daar aan de start te mogen verschijnen, moet er aan NOC*NSF-eisen worden voldaan. Dat kan alleen bij de wereldbeker in Varese of bij de EK in Brandenburg (6 tm. 8 mei). Bij een wereldbeker mogen vier boten uit een land in hetzelfde boottype deelnemen, bij de EK en het OKT slechts ėėn.

Geen OKT
Eerder liet de technisch directeur weten dat het niet mogelijk is dat de ploeg van Keijser en Van Zomeren louter op basis van de uitslag van World Cup I naar het OKT gaat. Hij gaf aan dat “in het belang van de roeisport is vastgelegd dat deze procedure ‘coachgestuurd en prestatiegericht’ is. In het Aegon Nationaal Roeiteam worden door de bondscoaches, in samenwerking met de hoofdcoach, de samenstelling van ploegen bepaald. Daarvoor is het lidmaatschap van het Aegon Nationaal Roeiteam noodzakelijk, daarover beschikken zowel Keijser, als Van Zomeren dus (nog) niet.”

Bewust
Volgens Evertse begrijpen beide roeisters de consequenties. “De ploeg is zich bewust dat de selectieprocedure voor de Olympische Spelen Rio 2016 is vastgelegd en deze procedure wordt door de ploeg gerespecteerd. De uitslag van de World Cup I zal daarom geen invloed hebben op de opgestelde selectieprocedure voor de samenstelling van ploegen die in Rio gaan deelnemen”, aldus Evertse.

©NLroei, 8 – 03 – 2016