Laila Youssifou: “Ik heb niets te verliezen”

Achtergrond

‘Eind goed, al goed’. Zo betitelt Laila Youssifou het afgelopen seizoen. Zij werd de verrassing van de wereldkampioenschappen door in haar skiff een startbewijs af te dwingen voor de Olympische Spelen. In een openhartig gesprek blikt ze terug en kijkt ze vooruit op wat komen gaat.

Steun NLroei, word donateur! Dat kan hier. Alvast bedankt!

De WK-uitslag kwam er niet zonder slag of stoot. “Het was een heel vreemd seizoen. Ik begon een jaar geleden helemaal onderaan de boordgroep”, blikt Youssifou terug. “Ik had het trainingskamp niet goed gedaan. Daarna ben ik een tijd geblesseerd geweest.” Ze mocht de eerste wereldbeker toch in de acht aan de start verschijnen. “Maar die ploeg was maar kort voor het toernooi rond.”

Skiff
Er volgde een interessante carrousel. Na de acht roeide de Delftse achtereenvolgens in de dubbeltwee, de tweezonder en ze verscheen bij de WK in de skiff aan de start. “Tot aan de WK had ik niet echt de resultaten behaald die ik graag had gezien”, vertelt ze. “Toen ik bij de WK te horen kreeg dat ik niet in de acht terug mocht, voelde dat als een stap terug.” Toen werd ze in de skiff gezet. “Dat vond ik aan de ene kant gaaf, maar aan de andere kant ook wel een beetje eng, het was bijna vier jaar geleden dat ik twee kilometer skiffte.”

Optimaal
Dat moment vond een week of vijf voor de wereldkampioenschappen plaats. “Maar ik had er veel zin in. Het scullen ligt me goed. Ik kreeg Isabelle Jacobs als coach en het bleek tussen ons goed te werken. Het klikte op persoonlijk vlak goed, maar ook in de verhouding coach-roeier konden we snel van elkaar begrijpen wat we bedoelden. Toen hebben we in vijf weken tijd op een optimale manier naar de WK toegewerkt.” En dat maakt veel goed: “puur door die prestatie kijk ik terug op een goed seizoen.”

Sevilla
Op dit moment traint Youssifou voor twee weken met de andere zes scullvrouwen in Sevilla. Daar moet een stap worden gezet richting bootverdeling. “De afgelopen tijd ben ik bezig geweest met scullen in grotere nummers, daar heb ik minder ervaring in.” Het is een belangrijk trainingskamp. “Er wordt gekeken welke boten in welke samenstellingen het snelst zijn en er wordt bepaald of de dubbeltwee of de dubbelvier de prioriteitsboot gaat worden.”

Spannend
Voor elke sculler zullen dit spannende weken zijn. Youssifou: “Dat geldt ook voor mij, maar het voelt ook een beetje alsof ik niets te verliezen heb. Als alles hetzelfde blijft als vorig jaar, dan zit ik in een skiff. Maar als ik boven mezelf kan uitstijgen, kan dat resulteren in dat ik in een ploeg terechtkom.” Ze stelt overigens wel dat een ploeg meer kans heeft op een medaille. “Daar doe je het toch wel voor.”

Zekerheid
Youssifou kijkt met genoegen vooruit naar de selectie. “Natuurlijk wil ik in de prioriteitsboot zitten. Maar we zijn met zeven vrouwen voor zeven plaatsen, dat is een heel fijne uitgangspositie en ik kan me in alle gevallen verheugen op het boottype dat het wordt. Ik vind alle drie de boottypes op hun eigen manier heel bijzonder om in te roeien. Dus wat het ook wordt, ik ga er vol voor.”