[Blad Roei!] Dubbel Sinković op goudkoers: ‘We hoeven niets te veranderen’

Achtergrond

Ze zijn meervoudig wereldkampioen, ze pakten in Amsterdam het wereldrecord in de dubbeltwee, maar de olympische titel ontbreekt nog. De Kroatische broers Sinković gaan na het zilver in Londen in de dubbelvier voor goud in de dubbeltwee. Aan het begin van het internationale seizoen in het Italiaanse Varese vertellen ze over hun Olympische missie.
(door Leonie Walta, redactie Roei!)

Sinds 2008 zitten de gebroeders Valent (1988) en Martin (1989) Sinković met elkaar in de boot op grote internationale kampioenschappen. En ieder jaar kwamen ze met een medaille thuis. In de voorbereiding naar de Olympische Spelen van Londen in 2012 vormden ze met hun Kroatische collega’s Damir Martin en David Šain de te kloppen dubbelvier met winst in alle drie wereldbekers. Maar ze werden tweede achter het Duitse viertal. Na het goud op de WK in 2013 raakte Martin (nu skiffeur namens Kroatië) geblesseerd en gingen de broers verder in de dubbeltwee. Ze wonnen de WK in Amsterdam in een wereldrecord. Hun conclusie: het gaat goed, dus we gaan hier niets meer aan veranderen.

Om met een gemene vraag te beginnen, wie gaat jullie in Rio verslaan?

Valent: “Haha, niemand, hopen we natuurlijk. Maar de competitie wordt zeker zwaar, er zijn veel goede dubbels, zoals die van Litouwen en Nieuw Zeeland. En misschien de nieuwe Noorse ploeg met Olaf Tufte, dat is nog een onbekende voor ons.”

Doen jullie in de voorbereiding iets anders dan vier jaar geleden?

Valent: “Niet speciaal, we bereiden ons voor zoals we dat ieder seizoen doen. Wel proberen we ieder jaar iets een beetje beter te doen. Het maakt vooral uit dat we de ervaring van Londen hebben. De Spelen zijn toch nogal anders dan de wereldkampioenschappen.”
Martin: “We weten nu wat ons te wachten staat in Rio. Ik denk dat het makkelijker wordt dit jaar.”

Hoe gaan jullie om met de druk van het favoriet zijn?

Martin: “Daar zijn we aan gewend. We zijn al drie jaar favoriet, en zolang we blijven winnen is het makkelijker om mee om te gaan dan als we tweede of derde zouden worden.”

Hoe ziet een gemiddelde trainingsweek van jullie eruit?

Martin: “We trainen twaalf keer. ’s Ochtends roeien we, elke dag. Op maandag, woensdag en vrijdag doen we ’s middags krachttraining en op dinsdag- en zaterdagmiddag gaan we fietsen.”
Valent: “Globaal doen we dit het hele jaar zo, alleen in de herfst gaan we in plaats van roeien wat vaker fietsen als duurtraining. Op die manier herstellen we ook van het roeiseizoen.”

Wat doen jullie tijdens een roeitraining?

Valent: “Techniek is altijd het belangrijkste onderdeel van onze training. En daarnaast voeren we dan de opdrachten van onze coach uit. Stukken hard varen. Dan weer wat langere duurstukken, dan weer wat korter en sneller.”
Martin: “Je moet altijd aan je techniek blijven werken, ook op ons niveau, anders word je alleen maar slechter.”

Op jullie facebookpagina staan filmpjes van prachtige meren, is dat jullie vaste trainingslocatie?

Martin: “We trainen normaal op de roeibaan in Zagreb. Maar op trainingskamp gaan we vaak naar wat grotere meren in Kroatië, daar zijn die filmpjes van.”
Valent: “Een van die meren is even buiten Šibenik. En voor de Spelen gaan we nog naar het Peruća meer, zo’n 50 kilometer ten noorden van Split.”

Besteden jullie in de voorbereiding naar Rio nog bijzondere aandacht aan jullie materiaal?
Martin: “We roeien al jaren in hetzelfde materiaal, een Filippi boot met Croker riemen, en dat gaat goed, dus daar hoeven we niets aan te veranderen. Het is voor ons veel belangrijker om bezig te zijn met onze techniek.”

Valent zit altijd op slag. Hebben jullie het ooit wel eens andersom geprobeerd
?
Valent: “Nooit. Ik zit graag op slag en Martin zit graag op boeg.”
Martin: “Het gaat goed zo, dus we hoeven er niets aan te veranderen. We hebben echt nooit een meter andersom geroeid.”

Heeft het voordelen om als broers samen te roeien?

Martin: “Ik denk dat dat zeker een voordeel is, niet cruciaal, maar sommige dingen gaan makkelijker als je broers bent.”
Valent: “We kennen elkaar zo goed dat ik aan Martins reactie kan merken wat hij denkt, dat hoeft hij me niet te vertellen. En we hebben dezelfde trainings- en wedstrijdfilosofie. Dat helpt.”

Hoe zijn jullie begonnen met roeien?
Martin: “We hebben nog een oudere broer, die begon eerst met roeien. Daarna ik, en daarna Valent.”
Valent: “Onze oudste broer is de schuld van dit alles.”


Jullie besteden ook aandacht aan goede doelen, zoals mensen met het Down syndroom en Earth hour. Wat beweegt jullie om dat te doen?

Martin: “Het is altijd goed om anderen te helpen, en als wij als topsporters aandacht aan iets besteden dan gaan weer mensen dat doen en dat is beter voor ons allemaal.”
Valent: “We zijn niet echt beroemd in Kroatië, roeien is maar een kleine sport. Maar mensen hebben vaak wel van de Sinković broers gehoord.”

Zien we jullie ook terug op de Olympische Spelen in Tokyo?
Valent: “Zeker. We zijn nog lang niet zo oud, dus we hebben nog minstens een Olympische cyclus te gaan.”
Martin: “Dit zijn onze beste jaren. We trainen hard en dat is wat we het liefst doen.”

Geen seizoen zonder eremetaal

De Kroaten Valent Sinković (bouwjaar 1988, 1 meter 87, 93 kg) en Martin Sinković (1989, 1 meter 88, 95 kg) zijn fulltime roeiers. Ze worden betaald door het leger. Dit jaar wonnen ze al het Europees kampioenschap en de wereldbekerwedstrijden in Varese en Luzern.

Records
Wereldrecord dubbeltwee: 5.59,72, WK 2014 in Amsterdam
Wereldrecord 6000 m ergometer (Martin): 18.03.1

Belangrijkste resultaten
2010 EK: 2e in dubbelvier
2010 WK: 1e in dubbelvier
2011 WK: 3e in dubbelvier
2012 EK: 1e in dubbeltwee
2012 OS: 2e in dubbelvier
2013 WK: 1e in dubbelvier
2014 WK: 1e in dubbeltwee
2015 WK: 1e in dubbeltwee

Verder wordt er in het nieuwe nummer 14 van Roei! aandacht besteed aan: Roeien op zee, in de kunst, in Friesland, met doppen op de dollen (of niet), met draagvleugels (of toch niet?), op weg naar de Olympische Spelen en niet te vergeten de WK in Rotterdam – en meer. Abonneren kan snel via www.roeiblad.nl.