Doek valt definitief voor Belgen

Kort

Alle 550 roei-plaatsen voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro zijn door de betreffende landen deze week bevestigd. Dit betekent dat er geen plaatsen vrijvallen voor de lichte dubbeltwee van Niels van Zandweghe en Tim Brys. Daarmee verdween hun allerlaatste hoop op olympische deelname.

Het koppel won de Olympische kwalificatieregatta, evenals hun skiffende landgenoot Hannes Obreno. Een regel waarmee wordt beoogd het aantal deelnemende (kunstmatig) te verhogen, dwong de Belgische roeibond tot een Salomonsoordeel. Slechts één van de twee boten mocht naar Rio. België koos voor de skiff.

FISA
De wijze waarop de FISA-regel uitpakte, leidde wereldwijd tot woede, onbegrip en verontwaardiging. De internationale roeifederatie zou volgens Gwenda Stevens, voorzitter van de Belgische roeibond, hebben toegezegd dat haar dubbeltwee alsnog naar de Rio mocht, als er accreditaties zouden worden ingeleverd, maar dat laatste is dus niet gebeurd. De definitieve inschrijving voor het olympisch toernooi sluit op 18 juli aanstaande, het is zeer onwaarschijnlijk dat er alsnog een startplaats vrijkomt.