Voorzitter Belgische Roeibond: ‘Ik heb er tranen om moeten laten’

Achtergrond Voorpagina

In België heeft zich zondag een roeidrama afgespeeld. Op last van de roeifederatie FISA hebben vertegenwoordigers van de landelijke roeibond de olympische droom van twee jonge mannen geëlimineerd. De slachtoffers zijn Tim Brys en Niels van Zandweghe. Skiffeur Hannes Obreno kreeg tegelijkertijd het enige Belgische startbewijs voor de roeibaan van Rio de Janeiro toegewezen.

Gwenda Stevens, voorzitter van de Belgische roeibond, ervaart het OKT-drama als een nachtmerrie. “Wij realiseerden het ons van te voren uiteraard dat het zou kunnen gebeuren. Obreno won als eerste zijn finale bij het kwalificatietoernooi, vervolgens kwam en Brys en Van Zandweghe winnend over de meet. Er was blijdschap, en tegelijkertijd ook tranen bij mijn bondscollega’s. Maar niet van blijdschap. We realiseerden gelijk wat ons te doen stond”, zegt Stevens.

Blunder

Ter wille van het kunstmatig opschroeven van het aantal landen dat deelneemt aan de Olympische Spelen, heeft FISA onder druk van het IOC een draconische en evenzeer stupide regel bedacht: in het geval dat een land een skiff en een lichte dubbeltwee kwalificeert, moet er één van de twee worden teruggetrokken. Vervolgens schuift de eerste verliezer door naar een startbewijs. Dat een land daarvan kan profiteren dat al een startende boot heeft, is een lang verborgen blunder geweest.

Gesprek
“Wij hebben bij FISA gereclameerd. Het gevolg van de regel is immers niet dat wat ermee wordt beoogd. Ik heb samen met Johan Blondelle, voorzitter van onze Federale Sporttechnische commissie een gesprek gevoerd met FISA-voorzitter Jean-Christophe Rolland.. Laat ik gelijk zeggen dat het voor hem ook een verschrikkelijke kwestie was, de zaak lag hem als een steen op de maag. Maar hij maakte ons ook duidelijk dat er geen uitzondering kan worden gemaakt. En dat het land zou moeten gaan die daarvoor conform het reglement recht op had. FISA liet weten dat het reglement bij regionale kwalificatietoernooien zeven maal wel goed heeft uitgepakt”, verklaart Stevens

Constructiefout

In plaats dat er een land naar de Spelen gaat dat nog geen boot op de weg naar Rio had, kwam toevalligerwijs Denemarken zowel in de skiff als in de dubbel als de rechtmatige Rioganger uit de FISA-goochelhoed. Dat land had al vijf boten gekwalificeerd, 180 graden anders dan met het reglement werd beoogd. In de wandelgangen ging het hardnekkige gerucht dat Denemarken naar de rechter zou stappen indien FISA de gemankeerde regel alsnog niet zou uitvoeren.

550
“FISA kon geen kant op. De toewijzingsplaatsen voor uitzonderlijke gevallen waren bij de mannen al eerder vergeven. En conform de reglementen moest er dus extra een Deense boot worden toegelaten. Onze boot er alsnog aan toevoegen kan simpelweg niet. Er mogen maximaal 550 roeiers worden geaccrediteerd. Die accreditaties zijn allemaal toegewezen.”

Hoop

Er is een sprankje hoop. “Er kunnen accreditaties vrijvallen. Mocht een van de boten uit een mannen/vrouwenveld worden teruggetrokken of een bijvoorbeeld een ongestuurde twee ook in de acht starten, dan kunnen er mogelijkerwijs accreditaties vrijvallen. Dat wordt op 13 juni duidelijk. Rolland kon niets beloven, maar gaf aan dat onze afgevallen boot de prioriteit zou moeten krijgen van de FISA executive board.heeft van het FISA-bestuur.”

Beulswerk
Het was Stevens en Blondelle na het gesprek duidelijk dat de roeiers spoedig het keuzebesluit moesten vernemen. “Dat is zondag gedaan, er is op sporttechnische gronden gekozen voor de skiffeur. Daar wordt vandaag nadere uitleg over geven, eerst aan de betrokken roeiers en coaches. De sporttechnische commissie heeft zich niet laten leiden door de gedachte dat de kans groter is dat er op 13 juni eerder één accreditatie vrij valt dan twee. Zo een keuze is niet te verantwoorden.”

Trauma
Stevens ziet de kwestie als een inktzwarte gebeurtenis. “Het is ontzettend wrang. Ik leef enorm met de mannen mee. Ze waren trots op hun gouden medailles van het OKT. Ooit heb ik iets vergelijkbaars gevoeld. Als gevolg van een merkwaardig uitgevoerde selectieprocedure, moest ik thuisblijven bij een junioren-WK. Terwijl ik daar had kunnen skiffen. Ik heb er vele slapeloze nachten van gehad. Van de gang van zaken rondom onze roeiers heb ik tranen gekregen. Het is wreed. En dat is het.”

Hier het VTMjournaal met een beeldverslag (vanaf circa 41:50) van de onheilstijding.