Teammanager Nienke Wind: ‘Het waait soms onvoorspelbaar hard’

Achtergrond

De bemanning van de Nederlandse roeiarmada is gezond en wel in Rio gearriveerd en heeft volgens teammanager Nienke Wind zin in de start van het toernooi.

“Alles loopt hier goed”, aldus Wind. “De huisvesting is prima op wat aanloopproblemen na. Vergelijk het met een nieuwbouwwoning in Nederland, daaraan mankeert bij de oplevering ook wel eens wat. Het belangrijkste is dat de vrijwilligers hier razendsnel problemen oplossen.”

De roeiers zijn gehuisvest in het olympisch dorp. “Als we voorrang krijgen in het verkeer, is het minder dan een uur rijden naar de roeibaan. Maar als we geen gebruik kunnen maken van de olympic lanes, loopt de reistijd op naar twee uur.” De roei- en kanobaan is uitgezet op het Lagos Rodrigo de Freitas, dit meer ligt op nog geen kilometer van de oceaan.

Schuimkoppen
De grootste onzekere factor is het weer, om preciezer te zijn: de wind. “Van de week kon er in de ochtend niet worden geroeid. Er stonden door de harde wind schuimkoppen. Heel gemakkelijk is het weer niet te voorspellen. Vroeg in de ochtend kan het water spiegelglad zijn, vervolgens kan de wind flink opsteken.”

Onroeibaar
Volgens de teammanager zijn de omstandigheden niet noodzakelijkerwijs oneerlijk. “De zorg is meer dat het door harde wind onroeibaar wordt. FISA zit er bovenop en betrekt de roeiers er bij. Officials vragen bijvoorbeeld aan de bemanningen wat zij van de omstandigheden denken en wat ze zouden doen als er beslissingen genomen moeten worden.” Eerder gaf Mitchel Steenman al aan dat er een flinke dwarsdeinig kan ontstaan.

Schuiven

Wereldroeifederatie FISA heeft mogelijkheden om in het programma te schuiven. “Het roeien staat nu steeds in de ochtend gepland, in theorie is het mogelijk uit te wijken naar de middag. Het kan zijn dat het IOC dat bezwaarlijk vindt in verband met de televisierechten. In ieder geval is zondag 14 augustus een reserve dag. Daarop staan geen wedstrijd geplan en kan eventueel worden gebruikt voor het roeitoernooi”, aldus Wind. Een dag later begint het kanotoernooi en moeten de roeimedailles zijn verdeeld.

Nienke Wind in Rio.
Nienke Wind in Rio.