Voorbeschouwing Olympische Spelen deel 1

Achtergrond Wedstrijden

Zaterdag begint het roeitoernooi van de Olympische Spelen. NLroei zet de kanshebbers op een rij en brengt een – vrijblijvende – prognose. Nu de nummers die op de eerste dag in actie komen.

Mannenskiff
De races tussen olympisch kampioen Mahé Drysdale en wereldkampioen Ondrej Synek worden bijna altijd op het laatste moment beslist en de kans is groot dat dit in Brazilië weer zo is. Op basis van het voorseizoen heeft Drysdale de beste papieren, maar afgelopen twee jaar bleek dat geen garantie voor goud en won Synek beide WK’s. Ze zullen allebei echter ook rekening houden met de Kroaat Damir Martin, die zich met de winst bij de EK in de kijker heeft geroeid. Bij de wereldbeker in Poznan legde hij Drysdale in elk geval al het vuur aan de schenen. Outsiders zijn de Cubaan Fournier Rodriguez, de ervaren Brit Alan Campbell en natuurlijk ‘onze’ Belg Hannes Obreno.
Voorspelling: 1. Nieuw-Zeeland (Drysdale), 2. Tsjechië (Synek), 3. Kroatië (Martin)

Vrouwenskiff
Na haar wereldtitel van een jaar geleden lijkt Kim Brennan-Crow definitief de koningin van de skiff. De wereldkampioen van 2014, Emma Twigg, nam in 2015 een jaar vrijaf en kwam daarna bij hun enige ontmoeting niet in de buurt van de Australische. Zilver lijkt voor Twigg het hoogst haalbare. Andere gegadigde is olympisch kampioen Mirka Knapkova, al was zij dit jaar nog niet bijzonder snel. Houd zeker ook rekening met de Amerikaanse Genevra Stone, Jeannine Gmelin uit Zwisterland, de Chinese Jingli Duan en niet te vergeten de Canadees/Nederlandse Carling Zeeman.
Voorspelling: 1. Australië (Brennan-Crow), 2. Nieuw-Zeeland (Twigg), 3. Tsjechië (Knapkova)

Mannentwee-zonder
De ‘Kiwi-pair’ van Hamish Bond en Eric Murray is al bijna acht jaar ongeslagen en het moet wel erg raar lopen wil ze deze reeks in Rio doorbroken worden. Mitchel Steenman en Roel Braas zouden daarachter best wel eens de eerstvolgende ploeg kunnen zijn. Onlangs zou dit duo op de Bosbaan nog een fabelachtige tijd van 3.03 op 1000 meter hebben neergezet. Ze hebben drie grote concurrenten, waaronder de Britten Alan Sinclair en Stewart Innes die eerst een hevige Britse selectiestrijd moesten doorstaan. In Poznan waren de Australiërs echter sneller en ook Zuid-Afrika is sterk.
Voorspelling: 1. Nieuw-Zeeland (Murray/Bond), 2. Nederland (Steenman/Braas), 3. Groot-Brittannië (Innes/Sinclair)

Mannendubbeltwee
Ook hier is een duidelijke topboot aan te wijzen: de wereldkampioenen en wereldrecordhouders uit Kroatië, de gebroeders Sinkovic. Meerdere boten maken aanspraak op zilver. Nieuw-Zeeland met Harris en Manson wonnen al in Poznan, de Italianen pakten al een medaille bij een WK en de Duitsers en Noren hebben met Marcel Hacker en Olaf Tufte de nodige ervaring in huis. Groot vraagteken is Litouwen. Nu vaste waarde Rolandas Mascinskas is weggevallen door een blessure en is vervangen door de sterke skiffeur Griskonis is hun snelheid nog ongewis. Het kan zo maar eens heel hard gaan.
Voorspelling: 1. Kroatië (Sinkovic/Sinkovic), 2. Litouwen (Ritter/Griskonis), 3. Nieuw-Zeeland (Harris/Manson)

Vrouwendubbeltwee
Dit is een van de weinige velden zonder duidelijke favoriet. Wereldkampioen Nieuw-Zeeland kampte aan het begin van dit seizoen met een fikse vormcrisis maar lijkt getuige de tweede plaats in Poznan het lek weer boven te hebben. Het thuisroeiende Polen was daar het snelste, maar in Luzern was Litouwen vlak voor Australië nog de winnaar. En wat te denken van Griekenland dat met de nog piepjonge Sofia Asoumanaki vorig jaar al zilver pakte bij de WK? Het kan alle kanten op.
Voorspelling: 1. Litouwen (Vistartaite/Valciukaite), 2. Nieuw-Zeeland (Macfarlane/Stevenson), 3. Polen (Fularczyk/Madaj)

Lichte mannenvier-zonder
Een mooie strijd valt te verwachten tussen wereldkampioen Zwitserland en uitdager Nieuw-Zeeland. Laatstgenoemde ploeg won in Luzern hun laatste ontmoeting en pakte vervolgens ook het goud in Poznan. De vraag is hoe de Zwitsers hun nederlaag in eigen huis hebben kunnen verteren. Denemarken is vermoedelijk goed voor het brons. Het Nederlandse kwartet kende een beroerd voorseizoen met veel blessures en overtraindheid. maar heeft laatste weken goed naar de Spelen toe kunnen werken. Een finaleplaats lijkt echter het hoogst haalbare.
Voorspelling: 1. Zwitserland, 2. Nieuw-Zeeland, 3. Denemarken, 7. Nederland (Pijs/Heijbrock/Van Gennep/Van den Ende)

Mannendubbelvier
Een veld waaraan de roeiliefhebber zijn hart aan kan ophalen. Duitsland is weliswaar wereldkampioen, maar bij de laatste twee wereldbekers was het Australië dat met een fabelachtige techniek de show stal. De Duitsers kenden een matige seizoenstart maar lijken – sinds zij weer terug zijn in de succesvolle opstelling van vorig jaar – weer terug op de rit. Estland, Groot-Brittannië en Zwitserland zijn andere gegadigden voor een medaille.
Voorspelling: 1. Australië, 2. Duitsland, 3. Estland

Vrouwendubbelvier
Dit is een compact maar zeer competitief veld. Bij de laatste wereldbeker eindigden de vier deelnemende ploegen binnen twee seconden. Duitsland was daar de winnaar nadat de ploeg nog op één plek gewijzigd was na een tegenvallend optreden in Luzern. Nederland stuurt in dit nummer haar beste zware vrouwen en kan zeker een medaille winnen. De vorm van de dag zal echter bepalend zijn. Voordeel is wellicht dat wereldkampioen Verenigde Staten haar vorm lijkt te zijn kwijt geraakt. Maar ook dan nog moet worden afgerekend met het sterke Polen en/of Australië.
Voorspelling: 1. Duitsland, 2. Polen, 3. Nederland (Achterberg/Beukers/Janssen/Bouw)