Braas, Steenman en Wiersum met vlag en wimpel naar halve finale

Wedstrijden

Uit de vijf boten van de Nederlandse armada die vanmiddag startten was het de twee-met van Mitchel Steenman, Roel Braas en stuurman Peter Wiersum die zich direct plaatst voor de halve finale door als eerste de finish te passeren. De andere Nederlanders zijn gedoemd tot herkansen.

Vrouwen vier-zonder
Het was de vier-zonder van Kyra de Vries, Annemarie Bernhard, Willeke Vossen en Jocelyn Spruit die als eerste aan de start verscheen. In heat twee kwamen de vrouwen er niet aan te pas en voeren de hele race laatste. Toch is er in dit veld van slechts zeven boten nog voldoende kans op een finaleplaats via de herkansing.

Lichte vrouwenskiff
Lisa Wörner, de reserveroeister van de gouden lichte vrouwen in Rio ziet zich ook genoodzaakt een herkansing te varen. Slechts plaats één was voldoende geweest voor de halve finale. De hele race lag zij tweede achter de Nieuw-Zeelandse Zoe McBride. Op het laatste stukje liet ze ook de Belgische Eveline Peleman nipt aan zich voorbij gaan.

Lichte mannenskiff
De mannelijke tegenhanger van Wörner Bart Lukkes kwam er niet aan te pas in de lichte mannenskiff. Hij plaatste zich niet voor de kwartfinale van de lichte mannenskiff. Het eerste deel van de race lag hij met een vierde plaats wel op koers, maar de race bleek te lang voor de Delftenaar. Hij eindigde als vijfde achter de rest.

Lichte mannen dubbelvier
De dubbelvier van de lichte mannen Ward van Zeijl, Sander van Dijk, Berend Mortier en Just van der Endt moest als eerste finishen om aanspraak te maken op een directe finaleplaats. Het werd een vierde plaats voor het Leids, Delfts, Amsterdams en Gronings kwartet. Ook zij moeten zich bewijzen in de herkansing.