Twee nieuwe wedstrijden op nationale kalender

Interview Wedstrijden

Afgelopen jaren werd het steeds voller op de nationale tweekilometerwedstrijden. Zo werden B-finales vrijwel niet meer gehouden. Om meer ruimte te creëren worden daarom komend seizoen twee nieuwe wedstrijden uitgeschreven. In 2021 zouden er vervolgens nog twee bij moeten komen.  

Maak NLroei mede mogelijk en steun onze crowdfunding, dat kan hier al vanaf 5 euro. Alvast bedankt!

Concreet worden de Northwave Regatta en de Junioren Slotwedstrijden toegevoegd aan de nationale kalender. Eerstgenoemde wedstrijd zal door Asopos de Vliet worden georganiseerd en vindt halverwege het seizoen plaats, op 23 en 24 mei op de Willem-Alexanderbaan. De Junioren Slotwedstrijden zijn tegelijkertijd als de NRSF Slotwedstrijden (4 en 5 juli), maar worden op de Bosbaan gehouden. De NSRF blijft in Rotterdam.   

Spreiden
“Wedstrijdorganisaties geven al enkele jaren aan dat ze de steeds groter deelnemersaantallen niet meer aankunnen. Tijdschema’s barsten uit hun voegen en vrijwilligers worden steeds meer en langer belast. Roeiers vinden het op hun beurt weer jammer dat er steeds minder startmogelijkheden zijn. Met meer wedstrijden willen we de steeds groter wordende druk op wedstrijden spreiden”, stelt IJsbrand Haagsma. Hij is het verantwoordelijk bestuurslid van de KNRB.

Klassementen
Wedstrijdorganisaties hebben zodoende overlegd op welke velden men zich zal richten. Zo zal de nieuwe Northwave Regatta geen eerstejaarsvelden uitschrijven en zullen de wedstrijden van de ARB twee weken later geen onderdeel meer zijn van het developmentklassement. Ook zijn er bij de Hollandia / NK Klein geen zware vrouwen en mannen eerstejaarsachtenuitgeschreven en bij de Raceroei Regatta geen geen lichte eerstejaars mannenachten en lichte vrouwen eerstejaarsvieren. “Dit geeft deze wedstrijden meer ruimte, waardoor het weer mogelijk moet zijn om B-finales en andere velden uit te schrijven”, aldus Haagsma.   

Slotwedstrijden
Door een nieuwe slotwedstrijd die zich specifiek op junioren richt, wordt ook druk op de NSRF verlicht. Haagsma: “Doordat daar geen juniorenvelden meer worden verroeid, kan die organisatie zich weer specifieker richten op een studentenprogramma. Daar is ook behoefte aan.” Omgekeerd zijn op de Bosbaan enkel junioren welkom. “Deze organisatie is heel ambitieus en wil ook internationale ploegen trekken. Zoals Gent in het voorjaar ook bij onze roeiers populair is, richten zij zich ook op omringende landen.”

‘No-go’
De bondsbestuurder ziet er echter niets in om in de toekomst vaker wedstrijden voor junioren en senioren te scheiden. “Voor nu komt het goed uit, maar verder is dat een absolute no-go. De integratie tussen beide groepen is daarvoor te belangrijk”, stelt hij. Of de twee nieuwe wedstrijden genoeg druk van de ketel haalt, is nog maar de vraag, want bij de niet genoemde wedstrijden zal de animo nog steeds minstens net zo groot zijn als eerst. De Westelijke Regatta zit nu op de plek waar de Damen vorig jaar zat. Ten opzichte daarvan heeft de Westelijke geen junioren-NK en daarmee een kleiner jeugdprogramma. Zo ontstaat er ruimte voor b-finales.

2021
Voor het seizoen van 2021 wil hij doorpakken. “Met weer twee extra wedstrijden moeten we een eind kunnen komen. Dat moet zeker lukken. Er hebben zich al verenigingen gemeld en ik heb zelf ook al rond gevraagd. Het mooiste zou zijn als we bijvoorbeeld meer breedtesport aan de wedstrijden kunnen toevoegen, zoals in Duitsland gebeurt met sprintwedstrijden tussen de (inter)nationale wedstrijden door. Of dat er binnen deze evenementen meer mogelijkheden komen voor veteranen om boord-aan-boord te roeien.”  

Gevorderde B

Ook inhoudelijk verandert er een aantal kleine zaken in het wedstrijdprogramma. Zo worden er ook in de skiff voortaan Gevorderde B-velden (het oude Nieuwelingenniveau) uitgeschreven. Deze categorie keert ook terug bij de langebaanwedstrijden in achten en vieren. Tevens zal er voor de lichte mannen een eerstejaars dubbelvierenveld en klassement worden uitgeschreven. De animo lijkt hiervoor echter vooralsnog beperkt te zijn.

De nieuwe wedstrijdkalender is hier te vinden.