Kaj Hendriks telt zijn knopen

Interview

Van wereldkampioen tot reservist. Dat klinkt niet als het gedroomde jongensboek. Maar Kaj Hendriks zit letterlijk in dat schuitje. Zijn motivatie staat momenteel op kiepen. “De balans met de investering die het geheel kost, kan de verkeerde kant opslaan”, zegt Hendriks tegen NLroei. Het selectiebeleid van bondscoach Mark Emke frustreert hem.

Hij beschreef laatst in zijn Roei!-column zijn visie op de situatie bij de bondsboordroeiers. Hendriks vindt dat de spelregels van het selectiebeleid te vaak veranderen. “Ondanks wisselvallige of ontbrekende testresultaten, schoof de coach twijfels over fitheid en belastbaarheid toch opzij, aangezien zijn gevoel bij de samenstelling van de acht sinds begin 2019 nog steeds goed genoeg is”, schreef de Tritontopper.

Geen kans
De medicus legt zijn vinger op zere plekken. “Vorig jaar is na de trials toegezegd dat er bij de tweezonders opnieuw gekeken zou worden wie er dit jaar in die boot aan de start mogen verschijnen. Maar nu wordt gezegd dat de vierde plaats bij de EK van Guillaume Krommenhoek en Niki van Sprang perspectief biedt en dat zij het vertrouwen krijgen om zich door te ontwikkelen. En daarom blijven zij de twee die gaan starten”, verklaart Hendriks. “Met andere woorden: Jacob van de Kerkhof en ik krijgen geen kans meer.”

Invalbeurt
Ook de Holland Acht zit op slot. Vorig jaar moest Hendriks bij de EK op het laatste moment invallen voor de toen geblesseerde Maarten Hurkmans. Zijn enige kans om deel te nemen aan de Olympische Spelen in de boot waarmee hij in 2016 brons veroverde, lijkt wederom een invalbeurt te zijn. “Maar ik ga niet zitten hopen op een blessure bij iemand op stuurboord. In 2019 is er een keuze gemaakt voor de bezetting van de acht. Die viel in mijn nadeel uit. Het is nu 2021. Ik sta er bijvoorbeeld nu fysiek beter voor. Maar Mark Emke wil geen heroverweging.”

Status quo
Hendriks stoort zich daaraan. “En dan gaat het ook om de communicatie daarover. Dat gebeurt niet of nauwelijks. Het is op zichzelf niet verkeerd dat roeiers vertrouwen krijgen. Of het voordeel van de twijfel. Maar wees helder over wat iemand moet doen om in de acht te komen. Dat is nu vaag. Daardoor ontstaat er een status quo. Het blijft dus zoals het is.”

Wereldkampioen
Emke is een coach die tussen zijn roeiers staat, mede dankzij zijn innemende persoonlijkheid maakt hij vrienden, ook binnen een ploeg. Dat was zo toen hij zelf roeide, toen hij bij clubs coachte, maar ook al jaren als bondscoach. Met zijn aanpak bereikt Emke veel. Ook met Hendriks. Die werd in 2013 wereldkampioen in de vier met Lücken, Versluis en Meylink.  Hun overstap naar de Holland Acht leverde uiteindelijk brons op bij de Olympische Spelen van 2016.

Vriendenploeg
Het is wat gechargeerd maar het mag de ‘Emkemethode’ worden genoemd om met een vriendenploeg het op te nemen tegen de rest van de wereld. Je kunt er een eind mee komen, dat bewees Emke al met zijn fameuze Groningen Acht. Olympisch goud leverde zijn werkwijze echter nog niet op. Hendriks weet nog hoe het was om tot de uitverkoren roeiers te behoren. “Maar nu ik aan de andere kant van de streep sta, zie ik pas hoe frustrerend het is. En ik vind ook dat het een optimaal resultaat in de weg staat. Bepaalde keuzes waren twee jaar geleden misschien goed. Maar er is ook genoeg reden voor een faire heroverweging. Wat ik nu moet doen? Zeg jij het maar.”