Lukkes stopt, Van Velden/Kampman nieuwe lichte dubbeltwee

Interview

Bart Lukkes en Ward van Zeijl hebben de olympische handdoek in de ring gegooid. De Leidse lichtgewichten, die bij afgelopen EK in Poznan als negende eindigden, zien geen voldoende perspectief meer om zich te plaatsen voor Tokyo. Ondertussen is in Amsterdam een nieuwe dubbeltwee geformeerd. David van Velden en David Kampman gaan een laatste poging wagen zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen.

Beide Skøllroeiers roeiden eerder dit jaar ook al samen om Tokyo te bereiken, maar het tweetal viel uit elkaar toen de sterke Obbe Tibben alsnog ging dromen van een olympisch startbewijs. Samen met David van Velden verloor Tibben vervolgens bij trials op de Bosbaan ruimschoots van de Leidenaren Lukkes en Van Zeijl. De roeiers die trainen bij Asopos de Vliet mochten de Europese kampioenschappen starten.

Bondsprogramma
“Naar dat toernooi hebben we eigenlijk heel goed kunnen trainen. Ik denk dat de 9e plaats daar ons maximaal haalbare resultaat was van wat we vanuit Leiden hadden kunnen bereiken. De enige optie om te verbeteren zou misschien zijn als we een voltijdsprogramma van de bond in Amsterdam zouden kunnen volgen, maar dat ziet er niet in”, stelt Lukkes (28). “Ik heb ook niet meer de leeftijd om nog een studielening af te sluiten of om bij mijn ouders te gaan wonen.”

Realistisch
De voormalig  student uit Delft had voorafgaand aan de EK in Poznan met zijn partner Van  Zeijl doelen gesteld waaraan voldaan moest worden om verder te gaan. “Plaatsing voor Tokyo moest binnen bereik zijn. En hoewel ik tevreden ben over onze geroeide races – we zaten binnen een bootlengte van ploegen die internationaal medailles hebben gewonnen en fulltime atleten zijn – voldeden we niet aan onze eigen eisen. Zo moeten er zich nog een aantal andere sterke landen kwalificeren voor de Spelen die voor ons eindigden. We moeten realistisch zijn.”   

Hoogheemraadschap

Ook speelde mee dat Lukkes een baan kreeg aangeboden bij het Hoogheemraadschap Rijnland. Een kans die hij niet wilde laten schieten. “Ik werk in het energieteam bij het Hoogheemraadschap, daar heb ik het erg naar mijn zin. Het is met pijn in mijn hart, want roeien doe ik inmiddels al 18 jaar, maar ik heb besloten te stoppen met de wedstrijdsport.”

Parijs

Dat onlangs werd besloten het lichte roeien nog vier jaar langer op de Spelen te houden, deed hem niet veranderen van mening. “Ik verwacht niet dat de bond alsnog een programma voor lichte roeiers op zal zetten. Dat was drie jaar geleden immers ook niet zo. Dan is er voor mij geen reden alsnog in te stappen. Ik zou pas gaan twijfelen als dat wel het geval is en ik daarnaast ook nog mijn baan kwijt raak. Die kans lijkt me erg klein.”

OKT
Zijn voormalige partner Van Zeijl blijft voorlopig nog wel roeien, maar heeft de Spelen van Tokyo eveneens uit zijn hoofd gezet. Hij bedankte voor de selectie van een nieuwe lichte dubbeltwee. De laatste maanden trainden Van Velden en Kampman met de Utrechters Lay de Jong (Triton) en Vincent Goris (Orca). Vanuit die selectie kwamen Van Velden en Kampman bovendrijven. Zij zullen de eerste internationale toernooien van komend jaar starten om vervolgens naar het Olympisch Kwalificatietoernooi (OKT), medio mei in Luzern, te mogen.