Voorbeschouwing wereldbeker Poznan

Algemeen Voorpagina Wedstrijden

Vandaag gaat in Poznan de derde en laatste wereldbekerwedstrijd van start. Zowel de Nederlandse vrouwen equipe als een flinke horde talentontwikkelingsboten is richting Polen afgereisd. NLroei neemt traditiegetrouw de olympische velden met Nederlandse inbreng onder de loep.

Mannen skiff
Het is niet de verwachting dat Lagaaier Amos Keijser zich in de strijd zal mengen om de medailles. De finale zal echter wel één van de meeste interessante velden worden omdat voor het eerst dit jaar de in voorseizoen oppermachtige Damir Martin de wereldtoppers Mahe Drysdale en Ondrej Synek treft. Kan hij hun werkelijk straks bedreigen voor de olympische titel?
Voorspelling: 1. Nieuw-Zeeland (Drysdale), 2. Kroatië (Martin), 3. Tsjechië (Synek), 13. Nederland (Keijser)

Vrouwen skiff
De vrouwen skiff staat in het teken van de eerste ontmoeting tussen Emma Twigg en Kim Brennan sinds de WK van 2014, toen eerstgenoemde het goud omgehangen kreeg. De Nieuw-Zeelandse ging er vanwege studie een jaar tussenuit en lijkt sinds haar terugkeer niet meer zo dominant als toen. Brennan pakte ondertussen met overmacht de wereldtitel in Aiguebelette. Onze troef Lisa Scheenaard liet ondanks haar beperkte voorbereidingstijd bij de Holland Beker zien over grote snelheid te beschikken. Op een goeie dag zou ze zich eventueel kunnen mengen in de strijd om het brons. Juniore Karolien Florijn vinden we vermoedelijk terug in de B-finale.
Voorspelling: 1. Australië (Brennan), 2. Nieuw-Zeeland (Twigg), 3. Oostenrijk (Lobnig), 4. Nederland (Scheenaard), 11. Nederland (Florijn)

Lichte vrouwen skiff
Gezien het feit dat Nederland in dit niet-olympische nummer maar liefst drie ijzers in het vuur heeft, nemen we ook dit nummer mee. Er staat echter geen startbewijs voor de WK in Rotterdam op het spel, want vrouwen hoofdcoach Josy Verdonkschot heeft die plek al vergeven aan vaste reserve Lisa Wörner. De voormalige partner van Keijser, Amber van Zomeren ligt ook aan de start. Interessant zal vooral zijn of Keijser in de buurt van komen van wereldkampioen Zoe McBride.
Voorspelling: 1. Nieuw-Zeeland (McBride), 2. Denemarken (Holmegard), 3. Nederland (Keijser), 8. Nederland (Van Zomeren), 9. Nederland (Wörner)

Vrouwen twee-zonder
Aangezien Aletta Jorritsma in de acht moet invallen zal het Nederlandse reserve-duo met Heleen Boers niet in de normale samenstelling van start gaan. Boers zal het met ‘super-sub’ Karien Robbers moeten doen al zal ook dit tweetal weinig halen samen hebben gemaakt omdat ook Boers afgelopen weken nog al eens moest invallen in de acht. Hoger dan een plek in de B-finale is dus niet de verwachting.
Voorspelling: 1. Groot-Brittannië (Glover/Stanning), 2. Nieuw-Zeeland (Behrent/Scown), 3. Denemarken (Andersen/Rasmussen), 10. Nederland (Boers/Robbers)

Mannen dubbeltwee
Het is een mooi gebaar van de roeibond dat de dubbeltwee met Floris Röling en Koen Metsemakers naar Poznan af mag reizen. Zeker laatstgenoemde geldt al twee jaar als groot talent maar heeft vooralsnog geen voet tussen de deur gekregen bij de zware mannen selectie. In een zeer competitief veld zal het koppel echter weinig in de melk te brokkelen hebben. Topfavoriet zijn uiteraard de onverslaanbaar geachte broers Sinkovic.
Voorspelling: 1. Kroatië (Sinkovic/Sinkovic), 2. Nieuw-Zeeland (Harris/Manson) 3. Duitsland (Krüger/Hacker), 11. Nederland (Röling/Metsemakers)

Lichte vrouwen dubbeltwee
Was er het hele voorseizoen onrust over de samenstelling van de lichte vrouwen dubbeltwee, na de Europese titel van Maaike Head en Ilse Paulis is deze compleet verstomd. Nu het olympische ticket ook nog eens met gemak werd binnen gehaald, is dit duo in Polen zelfs één van de favorieten. Wereldkampioen Nieuw-Zeeland zal na de derde plaats in Luzern vermoedelijk weer op oorlogssterkte zijn, maar de rest van de boten moeten te verslaan zijn. Interessante vraag is of ook het U23-duo Amber Kraak en Anne-Marie Schonk mee kan komen op het hoogste niveau. Iets wat gezien een aantal uitstekende optredens in Nederland best mogelijk is.
Voorspelling: 1. Nieuw-Zeeland (Edward/MacKenzie), 2. Nederland (Head/Paulis), 3. Denemarken (Rasmussen/Thomsen), 7. Nederland (Kraak/Schonk)

Vrouwen dubbelvier
Het was een flinke opluchting dat het vlaggenschip van de Nederlandse vrouwen in Luzern weer vooraan voer. De ploeg van Nienke van Zijp en Josy Verdonkschot zal daar in Polen graag nog een stapje bovenop doen. Het thuisland is na de overwinning in Luzern nu favoriet en de Duitsers zijn na het teleurstellende zilver gaan schuiven in de bemanning. Dat biedt zeker kansen voor het Nederlandse kwartet.
Voorspelling: 1. Polen, 2. Nederland (Achterberg/Beukers/Janssen/Bouw), Duitsland

Vrouwen acht
De kritische volger had al gezien dat – ondanks dat in Luzern vorige maand het laatste resterende ticket voor de Spelen werd binnen gehaald – het roeien van de vrouwen acht daar niet de schoonheidsprijs verdiende. De ploeg moest terug naar de tekentafel maar werd afgelopen weken gehinderd door blessuregevallen. De kans is groot dat het octet dus niet in topvorm aan de start verschijnt. Voor een medaille zat het vermoedelijk wel voldoende zijn, daar het veld slechts vier boten telt waaronder het zwakke Wit-Rusland.
Voorspelling: 1. Groot-Brittannië, 2. Nieuw-Zeeland, 3. Nederland (Van Dorp/Belderbos/Jorritsma/Van Veen/Hogerwerf/Souwer/Lanz/Van Rooijen/Noort)

©NLroei, 17-6-2016