Aantal buitenlandse ploegen daalt fors bij vierkamp: minus 45 procent

Algemeen

De wedstrijdleiding van de Heineken Roeivierkamp heeft bepaald wie er dit jaar mogen deelnemen aan de wedstrijd. Daarvoor is gebruik gemaakt van een aantal inschrijfregels, maar ook werd er geloot. Deze maatregelen komen bovenop een buitenlandersquotum. Vorige jaar verliep de wedstrijd chaotisch, dat had deels te maken met het grote aantal deelnemers.

In 2019 namen er nog 127 buitenlandse ploegen deel, dat werd vorig jaar op maximaal 90 gesteld, maar mede doordat de inschrijfdatum van buitenlanders op 1 november jl. was gezet komen er nog maar 70 stuks opdraven, zo verklaren de vierkampbazen hun effectieve nationalistische beleid.
Steun de onafhankelijke roei-journalistiek, word NLroeidonateur! Dat kan hier. Alvast bedankt!
De wedstrijdleiding geeft nadere uitleg. “Er zijn dit jaar 35 Nederlandse ploegen uitgeloot. Dit heeft onder andere te maken met een relatief laag aantal internationale inschrijvingen, waardoor de overgebleven plaatsen ingevuld konden worden door Nederlandse ploegen. De keuze voor een deelnamelimiet is gebaseerd op de explosieve toename van de inschrijvingen. De limieten zijn gebaseerd op het aantal ploegen waarbij de organisatie weet dat de wedstrijd controleerbaar en dus veilig georganiseerd kan worden. Dit jaar zet de groei zich in mindere mate voort, waardoor er relatief weinig ploegen uitgeloot zijn. Er doen ongeveer 350 Nederlandse ploegen mee en ongeveer 70 internationale ploegen”, aldus vierkampwoordvoerder Pieter van den Brink.

Rijnlands onderlinge
De loterij heeft soms een curieuze uitslag. Zo komen er in het vrouwendubbelvierenveld in de veteranencategorie E drie ploegen van Rijnland uit, terwijl de twee andere inschrijvingen – een combinatieploeg en een boot van De Maas – zijn beide uitgeloot. Een opvallende inschrijving is de bondsvrouwenacht, deze ploeg moet zich later dit seizoen nog kwalificeren voor de Olympische Spelen.