NLroei eerstejaars: “Eerstejaarsroeien is verrassend leuk”

Algemeen

De lichte vrouwen van Njord hebben zich losgemaakt van Aegir. Beide ploegen deelden de koppositie van het klassement, maar dankzij een nipte overwinning is het de Leidenaren gelukt om solo aan de leiding te gaan.

“We hebben sinds de Damen stappen gemaakt en dat was te zien in de wedstrijden”, zegt boegvrouw Núria Stikvoort. “We hebben vooral aandacht besteed aan het beter samenkomen.” De voorsprong was op de finishlijn slechts 0,3 seconde. “Het was grappig. We kwamen over de finish en onze stuur zei ‘ik weet het niet….’ We lagen nog even in spanning maar later zagen we de coaches op de kant heel hard juichen.”

Druk
De Njordvrouwen ervaren een bepaalde druk gezien de spanning in het klassement. Aegir heeft zogezegd ook de zinnen gezet op de winst en Skøll, dat tweede werd, rukt op. “We staan nu bovenaan en dat willen we zo houden. Eenmaal de top geproefd te hebben wil je niet meer terug naar beneden zakken”, ervaart Stikvoort. “We voelen nu de druk dat we het echt goed moeten doen.” Om die druk aan te kunnen zitten de vrouwen ‘in hun eigen bubbel’.

Jeugdroeier
Stikvoort is een aantal jaar jeugdroeier geweest bij Die Leythe. “Maar het is verrassend leuk om in een eerstejaarsboot te stappen. Ik heb nooit echt het idee gehad dat de rest echt onderdeed. Ik ben ook enorm verbaasd over de snelheid waarmee de rest van mijn ploeg het oppakt. Dat vind ik bijzonder knap.”

Verstevigen
Bij de zware mannenachten is Nereus terug aan de top. De vierkamp en de Varsity werden ook al gewonnen. Na een tweede en een derde plaats was het tijd voor de Amsterdammers om hun koppositie in het klassement te verstevigen met tien punten. “Dat wat er bij de Damen niet lukte, ging nu heel goed. Het echt gelijktijdig de boot versnellen kunnen we in trainingen heel goed. Dat hebben we nu ook bij de wedstrijd laten zien”, zegt Jan Boon, die de boot voorsloeg.

Aan
Coach en oud-olympiër Stephen Stewart heeft afgelopen week een paar keer meegeroeid ter voorbereiding. “Dat is altijd heel fijn”, beaamt Boon. “We hebben veel gehad aan de tips die hij heeft gegeven. Het kwartje viel bij sommigen.” De ploeg van Skøll had een snellere voorwedstrijd. Volgens Boon een extra reden om bij de finale extra ‘aan’ te gaan. “Dit is ons moment om het goed te doen. Er ging niet echt een knop om of zo, we bleven doen wat we aan het doen waren en dat ging goed.”

ZRB
“Ik kijk met plezier uit naar de ZRB”, zegt Boon. “Het is maar duizend meter, dus we gaan gewoon heel hard weg en dan zijn we er al weer bijna.” Daarnaast is het doel van de Nereusploeg om het eerstejaarsrecord van 5.45 dit jaar te verscherpen. Ook Stikvoort vindt de ZRB leuk. “We moeten het denk ik ook meer als leuk zien dan als alleen maar een spannende wedstrijd voor het klassement. Het is er heel anders dan de andere races. Het wordt een nieuwe leuke ervaring.”

Zadel
Bij de zware vrouwen gingen de volle punten naar Gyas. Hiermee verstoten zij stadgenoot Aegir van de troon en staan met een punt afstand tweede. Bij de lichte mannen deed Gyas ook goede zaken door te winnen. Zij zitten daarmee steviger in het zadel richting klassementswinst.