Vijf Oranjeboten in actie bij juniorenEK

Algemeen Voorbeschouwing

Vandaag gaan in het Noord-Franse Gravelines de Europese kampioenschappen voor junioren van start. Nederland stuurt vijf boten waarvan vooral de meisjes tweezonder kanshebber op eremetaal is.

Het duo Jessy Vermeer / Iris Klok roeide drie weken terug namelijk al naar de winst bij de sterk bezette juniorenregatta van München. In Frankrijk zal de tegenstand vermoedelijk sterker zijn. Met name Griekenland lijkt gevaarlijk. Eén van de roeisters uit die boot pakte bij vorig jaar gehouden WK nog de zilveren medaille. Ook Litouwen maakt een goede kans op een podiumplek met exact dezelfde ploeg die bij vorig WK vierde werd.

Meisjes
Nederland stuurt daarnaast nog twee andere meisjesboten. Isabel van Opzeeland (Die Leythe), die vorig jaar nog brons pakte bij dit evenement, komt uit in de skiff en ook is er een dubbelvier gevormd. De sterke Goudse Lisa Bruijnincx, die eerder vooral op de ergometer van zich deed spreken, doet haar intrede op het hoogste roeiniveau, samen met de relatief onervaren Benthe Boonstra van De Laak en Pau Koster van De Maas. De sterke skiffeuse Fien van Westrenen (Willem III) slaat deze boot voor. Zij treffen elf andere boten.

Jongens
De enige grote jongensboot is een vierzonder die voor driekwart uit Spaarne-roeiers bestaat. De broers Gijs en Joost Schwarz en Wietse Morreau komen allen uit voor de vereniging uit Heemstede. De vierde man is Ies Wiersma van Willem III, de jongere broer van tweevoudig Varsity-winnaar Abe Wiersma. De jongste telg van de familie was ook het snelste bij nationale kampioenschappen in de skiff. De startplek in de eenmansboot is echter voor Siemen Veenstra. De roeier uit Basel die ook in het bezit is van een Nederlands paspoort eindigde bij de NK op 0,12 seconden van Wiersma op de tweede plaats. Met 25 inschrijvingen komt hij uit in het grootste veld van het toernooi waar in totaal 34 landen aan meedoen.

Tijdschema voor vandaag:
09.50 uur: JM1x (Veenstra)
10.00 uur: JW1x (Van Opzeeland)
10.15 uur: JW2- (Vermeer/Klok)
11.15 uur: JM4- (Morreau/Schwarz/Wiersma/Schwarz)

De wedstrijden zijn hier te volgen.